От конфедерация „Защита на здравето“ (КЗЗ) в отворено писмо до обществеността задава въпросите какви са сроковете за провеждане на здравната реформа и каква е целта й. От КЗЗ изразяват подкрепата на правителството за провеждането на дългоочакваната здравна реформа, но подчертават, че тя трябва да бъде извършена при  ясни регламенти, представени на обществена дискусия.


От конфедерацията категорично подкрепят изготвянето на Национална здравна карта,  заедно с електронна здравна карта на пациента.

„Парите трябва да следват пациента.“, се споменава в писмото. Според първата национално представена пациентска организация, обединяваща десетки неправителствени пациентски организации и  защитаваща интересите на всички граждани, трябва да се създадат механизми, които да спрат източването на Националната здравноосигурителна каса от болниците.


От управителния съвет на конфедерацията предлагат да се отделят  40 процента за лекарства, предназначени за домашно лечение от актуализирания бюджет на НЗОК, което според тях ще намали разходите за хоспитализация. Според организацията на пациентите четиридесет милиона, определени за домашно лечение, са крайно недостатъчни за осигуряването на лечение с медикаменти.