През февруари и март в България ще бъдат доставени над 800 000 дози ваксини. Това съобщи по време на брифинга за разпространението на Ковид-19 Богдан Кирилов, който е директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

 

По думите му до април на пазара може да има четири одобрени ваксини и тогава ще може да се пристъпи към по-масово ваксиниране.


 

До момента в страните от Европейския съюз (ЕС) са одобрени единствено ваксините на Pfizer и Moderna. Ваксинираните у нас с тези две ваксини са близо 33 хиляди към днешна дата.

 

Разрешението за употреба на ваксината на AstraZeneca, която бе разработена съвместно с университета в Оксфорд, се очаква да излезе до края на януари.

 

В случай, че бъде одобрена, България ще получи близо 262 хиляди дози от нея през февруари.

 

Европейската комисия е сключила договори с шест производители на ваксини. Ако всички те бъдат одобрени, България ще има поръчани 16,5 млн. дози, уточни Богдан Кирилов.

 

Той разкри, че предстои ЕК да сключи споразумение за седма ваксина, по силата на което България може да заяви още 1,5 млн. дози, предава Bulgaria ON AIR.

 

„Стигаме до 18 млн. дози за България, които са гарантирани, при положение, че всички компании получат разрешение за употреба. Направили сме изчисления, така че да имаме представа по месеци и тримесечия какво можем да очакваме“, добави той.

 

„Към този момент, когато комуникираме някакви срокове, винаги има условности. За пет компании има очакване до средата на годината да получат разрешение за употреба“, отбеляза Кирилов.

 

Той очерта възможните сценарии с доставките на ваксините за България, които зависят от това кои имунизационни препарати ще бъдат одобрени.

 

При две одобрени към момента ваксини до края на юни би било възможно да се ваксинират 1 млн. души.

 

Ако ваксината на Оксфорд получи разрешение, би следвало до края на юни 2 млн. души да са ваксинирани.

 

„Ако четвъртата ваксина получи разрешение до март или април, това означава, че 2,4 милиона души ще могат да бъдат ваксинирани. Ако петата получи разрешение април или май, над 2,5 млн. души ще могат да бъдат ваксинирани“, обясни Богдан Кирилов.

 

Той коментира и казуса с намаленото количество на ваксините на AstraZeneca.

 

"Независимо от намалените количества, не очакваме това да се отрази на ваксинационния план. Очакваме официална информация както от ЕК, така и от производителя", разясни Кирилов.

 

Той подчерта, че договорите на ЕК със съответните производители не позволяват да се водят индивидуални договаряния между страните членки с производителите.