Хартиена срещу електронна рецепта

 

Съборът на Българския лекарски съюз (БЛС) е против отпадането на хартиената рецепта. Според най-висшия форум на лекарите в България използването на електронната и хартиената рецепта трябва да е паралелно.


 

Пълното отпадане на хартиената рецепта предвиждаха заложените промени в Наредба N:4, които към момента все още са в етап на обсъждане. 

 

“Подобна мярка е необоснована, неразумна и нерационална. Това би нарушило правата на пациентите и ще възпрепятства лекарите в изпълнението на служебните им задължения. С това си решение те препотвърдиха позицията на Националния съвет на БЛС от 16 април 2022”, заяви за пореден път Съюза на лекарите.

 

Специалистите припомнят, че Европейската практика е хартиената рецепта да важи паралелно с електронната такава. Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, използват едновременно хартиена и електронна рецепта. 

 

“Нещо повече: Швеция, Финландия и Дания са страните успели да достигнат над 90% използваемост на електронната рецепта, но без въвеждането на забрана за използването на хартиената такава.

 

Резонен е въпросът: Защо хартиените рецепти важат в Европа, а у нас все още се обсъжда тяхното пълно отпадане?

 

Българските лекари за пореден път заявяват пълната си подкрепа за дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването и отнемането на права на лекари и пациенти.

 

Затова: 74-тият Събор на БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната такава и напомня: Лекарят е лекар във всеки един момент, не само в работно време, пред своя компютър”, категорични са от БЛС.

 

Дом на българския лекар

 

Седемдесет и четвъртият събор на Съсловната организация реши да инвестира и даде мандат на Управителния съвет на Български лекарски съюз за започване на преговори за закупуване на сграда на лекарите в столицата.

 

Не е обвързан с парцела в двора на Медицинска академия, който е собственост на Съсловната организация и на който към този момент няма възможност да бъде построена сграда, заради съдебен спор.

 

“Български лекарски съюз е второто учредено в световен мащаб сдружение на медици с над 32 000 члена към този момент, които за първи път, след повече от век, ще имат свой собствен дом”, обясняват от Съюза.