Разнообразието на хидротермални води и биоклиматолечение поставя страната ни сред първите в Европа. У нас климато-балнеологичните дадености се използват от незапомнени времена, припомнят и от Българския съюз по балнеология и СПА туризма. Процъфтяващи тракийски селища са възниквали около минерални извори, а римляните създали големите селища Диоклецианопол (Хисар), Дезудава (Сандански), Улпия Пауталия (Кюстендил), Сердика (София) и много други. Балнеологични центрове са строили и императорите Траян, Септимий Северий, Максимилиан, Юстиниан. А черноморските ни курорти в района на Варна - Албена, Златни пясъци, Ривиера, Слънчев ден, Св. Св. Константин и Елена и на юг – Поморие, Созопол и Несебър – са традиционни дестинации за балнео, СПА и уелнес туризъм.


Наред с това България е на едно от първите места в света и по разнообразие на билки с великолепни лечебни свойства. Това огромно богатство от природни фактори, комбинирани с модерни хотели и балнеологични центрове дава възможност за целогодишно лечение и активно развитие на здравния туризъм у нас.


Днес под здравен туризъм се приема специализирания туризъм, който трябва да задоволи нуждите на потребителите от активен отдих, физическо възстановяване и поддръжка на общото психическо и физическо състояние в извънболнична обстановка.Преди година именно темата за здравния туризъм бе акцент в актуализираната Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. Министърът на туризма Николина Ангелакова постави началото на разработването на стратегия за развитието на балнео и СПА туризма в България, а големия пробив в индустрията бе договора с германски здравноосигурителни каси, по силата на който граждани на Федералната република вече могат да ползват базата на нашия балнео-, СПА и сродните видове туризъм.


Интерес към медицинските услуги в българските СПА хотели по Черноморието многократно през годините е демонстриран и от руските туристи. На много места в България също има богати ресурси и перспективи за растеж на този специализиран вид туризъм. Но какво е отношението и впечатленията на българските туристи по темата здравен туризъм у нас? Студентите Александър Попов и Мехнур Салиева - специалност „Здравен мениджмънт“, решиха да потърсят отговор именно на този въпрос. Представяме Ви допитването им за нагласите и удовлетвореността от услугата Здравен туризъм в област Варна с молба да дадете своите отговори.