Бустерна доза от ваксината на Janssen срещу Covid-19 може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация със същата ваксина, информират експерти от здравното министерство.
 

Тя може да бъде приложена и след завършван ваксинационен курс срещу Covid-19 с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца.
 

В Регистъра за ваксинация срещу Covid-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че гражданите получават своя Европейски цифров Covid сертификат веднага след ваксинация.


 

Припомняме, че иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

 

Министерството на здравеопазването и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите Covid-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. 

 

При лица, заболели от Covid-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

 

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край.

 

Междувременно, 6761 са ново диагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 2 249 от тях са установени с PCR, а 4512 - с бързи антигенни тестове. 75,65 % от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал - Covid-19.

 

Тестовете, направени през последното денонощие, са общо 41 983. От тях 8 459 са PCR, а 33 524 - антигенни. Това показва Националната информационна система.

 

Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 787 178, 134 574 от които - активни. 620 932 са излекуваните лица. 928 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.