Съществуват три вида Европейски цифров Covid-сертификат (още “зелен сертификат”):

  • за ваксинация срещу Covid-19,
  • за преболедуване на вируса, доказано с PCR-тест,
  • за отрицателен резултат от проведено изследване с PCR-тест или с антигенен тест.

Хората могат да получат европейски цифров Covid-сертификат за ваксинация от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината или от общопрактикуващия лекар, който е имунизирал съответния пациент.

 


Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система (НЗИС) (www.his.bg). Този документ не е ограничен със срок на валидност.

 

“Зелен сертификат” за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало Covid-19, потвърдено с PCR-тест.

 

Европейски цифров сертификат за отрицателен резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. 

 

Списък на лабораториите, които издават Европейски цифров Covid-сертификат за изследване, е публикуван на страницата на НЗИС.

 

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от следния линк: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg.

 

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че за определени цели е предвидена възможност за издаване на аналогичен на цифровия Covid сертификат на ЕС за преболедуване документ на база бърз антигенен тест.

 

Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на положителния резултат от проведен бърз антигенен тест (Positive), данни за лечебното заведение, където е извършено изследването.

 

В Заповедта на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се посочва, че всички дейности, които се извършват на закрито, следва да бъдат провеждани при изискването посетителите/ клиентите/ участниците да представят „зелен сертификат“ за ваксинация/  за преболедуване, или за негативен резултат от изследване за Covid-19, направен до 72 часа преди влизане в обекта/ мероприятието. 

 

Изискванията за “зелен сертификат” не се прилагат по отношение на лица до 18-годишна възраст. 

Организаторът на събитието/ ръководителят на обекта следва да осигури контрол на входа на обекта/ мероприятието относно проверката на сертификатите. 

 

Тази мярка ще се отнася за посещения в заведенията за хранене и развлечения (кафенета, ресторанти, барове, дискотеки, кина, театри, музеи, галерии, фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове, търговските центрове тип МОЛ, магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., базарите и изложенията на закрито).

 

Изключение се допуска по отношение на магазините, които предлагат предимно хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, независимо дали са самостоятелни обекти или са разположени в търговски център тип МОЛ.

 

В тях гражданите ще могат да влизат и БЕЗ “зелен сертификат” при спазване на останалите мерки за безопасност.