Тези дни една от най-големите областни болници у нас – УМБАЛ „Пловдив“ (бивша Окръжна), добре известна и търсена от хората в цяла Южна България, бе изправена пред сериозната заплаха да спре работа и да търси начини за справяне с една нелепа ситуация. Тя бе породена от предизвестието на Електроразпределителното дружество ЕBН, което предупреди, че е принудено да изключи електрозахранването на лечебницата заради неплатени сметки за електроенергия за няколко месеца.

 

Оттук нататък събитията се развиха с главоломна бързина, но и с едно трудно за разбиране напрежение, което със сигурност можеше да бъде предвидено, защото кризисната ситуация беше предизвестена. И по тази причина не беше тайна, че шалтерът може да бъде дръпнат в буквалния смисъл на думата – очакваше се само моментът, в който чашата на търпението на ЕВН ще прелее и ще дойде краят. 


 

От години УМБАЛ „Пловдив“ неизменно е в „Топ 10“ на държавните болници с най-големи дългове, но продължава да съществува и оцелява въпреки тях. И е пределно ясно, че ако я няма е трудно да си представим какво би се случило с десетките хиляди болни не само от Пловдив, но и от други съседни области, за които тя си остава лечебно заведение, предлагащо диагностика и лечение на най-съвременно ниво.

 

Факт е обаче, че и този път развръзката дойде по най-трудния начин. След като ръководството на лечебното заведение получи предупреждението, то информира Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите и въпросът в спешен порядък бе внесен за разглеждане в Министерски съвет. Ръководството на болницата в открито писмо до медиите увери, че прави всичко възможно, за да не спре работа болницата и заяви, че очаква финансово рамо от здравното министерство. В контекста на водените преговори с доставчика на електроенергия пък стана ясно, че усилията са насочени към разсрочване на задълженията и окончателно погасяване на дълговете на 25 юли. Спасителната помощ дойде почти веднага – първият транш бе внесен, след като Министерството на здравеопазването изплати на УМБАЛ „Пловдив“ изравнителна субсидия за вече извършена дейност за  април и май плюс авансова субсидия за спешна помощ за юни, така както е заложено в договора за финансиране по реда на методиката на министерството за субсидиране на лечебните заведения за тази година. 

NEWS_MORE_BOX

 


И за да няма никакво съмнение, от УМБАЛ „Пловдив“ публично оповестиха, че задължението на лечебното заведение към ЕВН ще бъде изплатено в края на месец юли – след като болницата получи средства от НЗОК по договор за извършените дейности. Тоест. хепиендът наближава, имайте само малко търпение.

 

И така, този път светлините на една голяма болница не угаснаха. Случилото се обаче със сигурност е мощен предупредителен сигнал за това, което във всеки един момент може да се случи с всяка друга държавна или общинска болница у нас. Защото милионите дългове съществуват и гасенето на пожари едва ли е най-добрата тактика. Само преди дни по време на парламентарен контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев каза, че дълговете на Университетската болница в Стара Загора са набъбнали до над 33 млн. лв. Дали тогава отново в спешен порядък, проблемът ще бъде внесен за разглеждане в Министерски съвет и ще бъде решен по същия начин, с бързи преговори и финансово рамо? И може ли да се управлява болничната система на една държава по този хазартен начин?

 

Отговорът, разбира се, трябва да бъде търсен по високите управленски нива. Най-малкото защото директорите на държавните и общинските лечебни заведения нямат много широко поле за действие – те имат принципал и очакват от него адекватни решения. А, такива, поне засега, не се очертават на хоризонта. Може би, те са заложени в двата варианта за нов здравен модел, които министър Ананиев обеща да предложи. Може би новият управител на Националната здравноосигурителна каса също ще зададе друга, по-добра посока. Може би. И докато чакаме отговора можем единствено да се зарадваме на това, че в болниците ни все още има ток.