С настъпването на летния сезон все повече българи се отправят към морето. И тъй като освен за плаж, лятото е сезон и за ентеровирусите, много граждани се оказват в ситуацията - болен съм, но личният ми лекар е в друг град. Какво може да направим, ако ни се наложи да посетим общопрактикуващ лекар в друг град?

 

Ако сте на екскурзия за по-малко от месец
Ако почивката ви е в рамките на няколко дни, до няколко седмици, можете да посетите най-близкия общопрактикуващ лекар, като задължително трябва да му предоставите здравноосигурителната си книжка. Лекарят трябва да отчете прегледа като инцидентно посещение и да заплатите само потребителска такса в размер на 2,90 лв. За извършването на прегледа заплаща Националната здравно осигурителна каса и не е необходимо, да плащате друго освен потребителската такса. 


 

Ако престоят надвишава един месец
В случай, че повече от месец пребивавате в различен от местожителството ви град, можете да направите временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото където сте в момента. Временно избраният лекар може да извършва прегледи и да издава направления при необходимост. След като изтече срокът на временен избор, постоянният ви избор на личен лекар се възстановява автоматично.

 

NEWS_MORE_BOX

 


Ако получавате лекарства за хронично заболяване, трябва да заверите рецептурната си книжка в Районната здравноосигурителна каса на града, в който се намирате и ще пребивавате за повече от месец. 

 

При постъпване в болница
Ако се налага да постъпите в болница, можете да се обърнете към най-близката до вас. От болничното заведение са длъжни да ви издадат направление за постъпване по съответната клинична пътека. Това, което трябва да заплатите, е потребителската такса от 5,80 лв. за всеки ден престой в болничното заведение. Срокът на престоя в болницата не може да надвишава десет дена.