Кабинетът ще осигури 42 нови високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване, с които ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лева се осигури свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика. Подкрепа от 2 милиона лева получава и Акушеро гинекологичната болница „Майчин дом" за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции.


Правителството гласува и и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.


„С всички тези действия надграждаме здравната система. Това са важни решения в полза на всички български граждани“, съобщи новината премиера Бойко Борисов, цитиран от БНТ.По думите му подкрепа ще получат и семействата с деца до 14 години като им се осигурява право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.


„Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители“, допълни премиера.


Правителството отпуска и 16 милиона лева на общините за обновяване и модернизиране на кабинети по математика и природни науки в 160 училища в страната. Средствата са по национална програма, насочена към развитие на иновации в природните и дигитални науки. До 100 милиона лева ще бъдат отпуснати за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.