Днес в Министерски съвет ще бъде внесен представения вчера проект на Постановление за отпускане на допълнителни 3 млн. лв. за детско здравеопазване. По думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с част от тези средства - 500 хил. лв., ще бъдат закупени 15 апарата за дихателна реанимация и 50 кувьоза на стойност 750 хил. лв. Те ще бъдат предоставени на държавните и общинските болници в страната. Отделно 1,7 млн. лв. са средствата, с които ще бъде финансирана Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" по Програмата „Майчино и детско здравеопазване“, по реда на Наредба №3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.


„Този ресурс ще бъде изразходван както за подобряване качеството на лечението на децата, така и за увеличаване възнагражденията на работещите“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след срещата си с премиера Бойко Борисов, педиатри, неонатолози и директори на акушеро-гинекологични лечебни заведения.

 


От Български лекарски съюз също коментираха пред Bulgaria ON AIR, че въвеждането на клинични пътеки в педиатрията ще спомогнат за повишаването на качеството на лечението на деца, както и за по-доброто заплащане на лекарите.


На срещата с премиера беше обсъдено още състоянието на детското здравеопазване и мерките, които трябва да се предприемат за подобряване качеството на лечението и организацията на работа в педиатричната болница и в детските отделения в страната.


„На този етап ние сме удовлетворени. Днешната среща дава решение на проблемите пред детската болница. С парите, които ще се влеят в болницата, ще можем да задържим, а и надявам се, да увеличим персонала си, за да можем да вършим задълженията си така, както подобава. Днес ясно заявихме, че оставаме в готовност за протестни и стачни действия при липса на спазване на посочените ангажименти“, заявиха детските специалисти от софийската Педиатрия.


Министър Ананиев отново подчерта, че детското здравеопазване е устойчив приоритет на правителството, доказателство за което са и действията на Министерство на здравеопазването. На срещата той припомни, че до края на месец май ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг на новата детска болница, като очакванията са в началото на месец септември да започне реалното ѝ строителство.


„Вече стартираха и преговорите с Българския лекарски съюз за преостойностяване на някои клинични пътеки, така че цените да бъдат завишени и да отговарят на реалните разходи. Приоритетно ще бъдат разгледани пътеките в педиатрията“, каза още министъра. По отношение на кадровия ресурс в детското здравеопазване Кирил Ананиев заяви, че мярка ще бъде предприета с промените в Наредба №1 за специализациите. В нея приоритет ще бъдат неонатолозите, чийто брой в момента е твърде малък и не отговаря на реалните потребности на лечебните заведения.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.