Правителството удължи извънредната епидемична обстановка в страната с три месеца до края на ноември. Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след заседание на Министерския съвет.

 

„Считаме че оптималният срок за удължаване е 3 месеца, като вземаме предвид и особената политическа ситуация в момента. Срокът от три месеца се обосновава още с това, че средната продължителност на една пандемична вълна е около два, два месеца и половина. Този период дава необходимата гаранция за сигурност и възможност за прилагане на противоепидемични мерки в страната, както и за осъществяване на граничен контрол“, допълни здравният министър.


 

Междувременно специалисти от Катедрата по инфекциозни болести на Военно-медицинска академия коментираха, че започващата четвърта вълна от ковид-19 заразява цели семейства, но се запазва тенденцията инфекцията да протича по-тежко най-вече при възрастните хора.

 

По думите им пациентите на домашно лечение са предимно по-млади, на възраст между 20 и 40 години, докато 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора. Те посочват още, че се наблюдават някои различния в симптоматиката в сравнение с предходните три вълни. Един от основните симптоми е много високата температура – до 40 градуса, която продължава дълго и не се повлиява от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух.

 

Те посочват, че симптомите, съпровождащи повечето случаи на ковид-19 сега, нямат нищо общо с първия вариант от Ухан, при който основният признак бяха загубата на обоняние и вкус. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

 

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че се запазва и тенденцията до настаняване в болница да се стига на 6-7-ми ден от положителния тест. Всичко обаче зависи от имунната система, като при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

 

Лекарите от ВМА са срещнали и първите положителни случаи на ваксинирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. При тези пациенти обаче не се налага болнично лечение, тъй като заболяването протича много по-леко и не се стига до дихателна недостатъчност.

 

От здравното министерство увериха, че във всички градове, където е възможно, ще се обособят ковид-зони към медицински или диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). Там ще се извършва разпределението на пациентите и тези от тях, които не могат да останат на домашно лечение, ще се насочват за прием в лечебно заведение. Всички ковид-зони ще разполагат с необходимата апаратура, лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. Прегледите ще бъдат безплатни и направление от личния лекар няма да е необходимо.

 

Към момента заболеваемостта е най-висока в областите Бургас и Велико Търново.