Извънредната епидемична обстановка заради коронавируса у нас ще остане до края на юни. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет.


По думите на Борисов удължаването с 15 дни по никакъв начин не трябва да бъде приемано като застрашаващо или стресиращо.


„Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец. Овладяваме ги, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата. Така трябва да продължи - с дисциплина, дистанция, дезинфекция. Нищо положително не се е случило, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията се увеличава. Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават в условията на почти нормален начин на живот на културата, икономиката, бизнеса и всички останали“, обясни Борисов.На заседанието премиерът попита дали детските учителки от София, заразени с вируса, наистина са били в Сърница, а столичният кмет Йорданка Фандъкова информира, че те твърдят, че не са били.


По думите му нищо в мерките няма да се промени спрямо сегашния момент. Маските в обществения транспорт остават задължителни, спазването на дистанция и честа дезинфекция. „Старческите домове да се гледат най-внимателно“, посъветва премиерът.


Той обясни, че днес здравния министър Кирил Ананиев и Националния оперативният щаб ще подготвят нова заповед за удължачането на мерките. „Имаме най-либералните мерки, не ми се иска да си мисля, че ще имаме състояние, в което болниците няма да могат да приемат болни“, аргументира се премиерът.


Да се спазват трите Д - дисциплина, дезинфекция, дистанция, препоръча и проф. Д-р Тодор Кантарджиев. „Наблюдаваме нещо, което ме притесни - започнаха да се събират много големи групи, започнаха много хора да ходят в тесни пространства, а някои си позволяват и на закрито да са без маска“, допълни той пред БНТ.