Детето, транспортирано по спешност от Бургас до „Пирогов“, вече е извън реанимация и в много по-добро състояние. Това съобщи д-р Стефан Стоилов, началник на Отделението по детска коремна хирургия на университетската спешна болница. И уточни, че 5-годишният малчуган е без дренове и му предстои рехабилитационно-възстановително лечение.
 
Момченцето, което постъпи в болницата в тежко септично състояние, е настанено в Отделението по детска коремна хирургия. Функциите на горния и долния крайник му крайник са запазени след операцията на д-р Стефан Стоилов. "Извършихме всичко необходимо като консултации и изследвания и започнахме мощно лечение. С цел съхраняване на крайника бяха извършени оперативни интервенции на крака, а ръката беше лекувана само консервативно с много силни, съвременни антибиотици ", обясни републиканският консултант по детска хирургия.
 
През септември детето е имало друго инфекциозно заболяване, за което лекарите смятали, че е варицела. За да бъдат сигурни за точната диагноза сега, медиците от „Пирогов“ използвали имунологичен тест, с който доказали, че момченцето е болно именно от това заболяване, стана ясно от думите на проф. Надежда Гаврилова, която завежда Клиниката по детска анестезиология и реанимация към болницата. 
NEWS_MORE_BOX
 
На 11 януари 5-годишното момченце от Бургас бе транспортирано по спешност в София заради усложненията от варицела. Това стана по разпореждане на министър-председателя в оставка Бойко Борисов. Детето бе прието в спешната университетска болница с понижен имунитет и оток на целия ляв долен крайник, които са причина за първоначалното му септично състояние. Благодарение на мощното антибиотично лечение, приложено от  лекарите, малчуганът е без риск за живота.