Частни лечебни заведения генерират приходи от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по схемата „болница в болницата“. Тя е един основните канали за източване на държавните болници. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Министерството на здравеопазването, по повод източването на парите за здравеопазване. 

 

Въпросната схема е открита след проверка на всички държавни и общински болници в страната, която тече и в момента. Тя е на Здравно министерство, съвместно с прокуратурата и Министерството на вътрешните работи, и има за цел да установи разходват ли се ефективно и законосъобразно публичните средства, предназначени за здравеопазването на българските граждани. Нейният фокус е върху договорите на лечебните заведения, финансирани от Здравната каса и ще се осъществи „по определени процедури и правила, без да се правят чадъри за този и онзи“, стана ясно от думите на здравния министър Кирил АнаниевГлавният прокурор припомни, че през юни 2017 г., по времето на мандата на бившия здравен министър проф. Николай Петров, болниците в тежко финансово състояние на територията на страната са били 9. Още тогава е взето решението за прекратяване на практиката „болница в болница“. Той цитира член 9, алинея 6 от Закона за лечебните заведения, според който на територията на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ може да работи друго такова само при условие, че „клиниките, отделенията и лабораториите в двете лечебни заведения извършват различни медицински дейности“. В тази връзка Сотир Цацаров е разпоредил проверката на договорите над 195 лечебни заведения още на 29 октомври 2017.  

 

„Разбира се, сред тези договори, които ние сме събрали, по всяка вероятност ще има и такива договори, които са изрядни и които подобряват процеса на здравното обслужване на хората. Но съм сигурен, че ще намерим и такива, които ще работят в полза на определени субекти или фирми…“, каза още здравният министър. 

 

„Така не може повече да продължава. Имаме причини да вярваме, че сме на правия път, че сме намерили неща,които ни окуражават, че ще успеем да ограничим тези практики… Битката ще бъде жестока“, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев, чийто ведомство работи от около 4 месеца по-активно по сигнали за нерегламентиран износ на лекарства. Той призова всички граждани и отговорни институции да съдействат, за да бъдат доведени проверките до край.

 

Договорите на всички държавни и общински болници във всички области ще бъдат проверени до две седмици, като резултатите ще бъдат оповестени публично. Проверките са на кръстосан принцип, да няма конфликт на интереси, обясни Ананиев. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

До момента проверяващите са открили фрапантен случай на „мега болница в болницата“, каза още Сотир Цацаров и разкри, че става дума за врачанската. Нейното ръководство е подписало три договора, чрез които е допринесло за изпадането й в тежко финансово състояние (ощетяване за милиони). Един от тях е сключен с русенска частна болница, която да осъществява дейности по инвазивна кардиология на територията на МБАЛ „Христо Ботев“. Оказва се, че нейните лекари никога не са стъпвали във Враца и кардиологичните проблеми на пациентите са лекувани от медици от врачанската болница. По случая е започнало досъдебно производство. Друг случай е на лекар от Шумен, който е назначен в отделението по съдова хирургия на същото лечебно заведение. Той е получил 33 хил. лв. заплата за година, но никога не е стъпвал в него, а продължил да работи на частно в родния си град. Главният прокурор бе категоричен, че много от частните болници, помещаващи се в държавни или общински, точат пари на техен гръб, извършвайки една и съща дейност. Той бе категоричен, че няма лошо да се дават кабинети на общопрактикуващи лекари, от които имат нужда много болници. Той обърна внимание и на това, че за в бъдеще трябва да се помисли върху отделянето на частните болници от сградите на държавните, независимо дали има разлика в дейността. 

 

По повод тежкото финансово състояние в болницата в Белоградчик, министър Ананиев обясни, че лично премиерът Бойко Борисов е разпоредил да бъдат взети мерки, за да не затвори тя врати. От своя страна Цацаров допълни, че лечебното заведение няма нито един неизряден договор, който да доведе до изпадане в несъстоятелност.
 
Министерството на здравеопазването ще предприеме конкретни стъпки за оздравяване и преструктуриране на болниците, за да се намали източването на средства за здравеопазване. Това ще стане на базата на резултатите от мащабната проверка.