Първата рискова група за COVID-19 – тази на полицаите, се очаква да бъде изследвана днес с бързи тестове. От Медицинския съвет ще започнат експериментът с 1000 души, а тестовете ще помогнат да се направи извадка за рисковата група и да се изготви статистически модел.


В ефира на Bulgaria ON AIR пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е член на Медицинския съвет, заяви, че това, което ще дадат като възможност бързите тестове, е да се оцени имунният отговор на част от популацията, която все още циркулира в общността и е в контакт с всички останали.


По думите му първата целева група е тази на полицаите, защото логистично най-бързо и безпроблемно ще стане изследването при тях. „Първо, те са в преобладаващ контакт със здраво население. Ако изследваме лекарите, вероятността да се получат по-високи резултати, отколкото в популацията, е голяма, тъй като те са в постоянен контакт с болни хора“, допълни д-р Симидчиев пред „България сутрин“.Той обясни, че изследванията ще дадат възможност да се характеризира какво е разпространението на вируса от гледна точка на имунологията и да покаже какво се случва с груповия имунитет на общността.


Хората, които предстои да бъдат изследвани, няма да посещават лечебните заведения, защото това е свързано със събиране на групи от хора. Специални мобилни екипи ще се занимават с изследването, в момента се разработва логистиката. След това ще се обработят резултатите и ще се види какво е нивото на имуненния отговор на изследваната група. Очакването на специалистите е повечето тествани да дадат отрицателен резултат.


„Ще имаме много ценна информация, с която ще можем да направим изводи за цялото ни общество, не само за отделна рискова група“, коментира още пулмологът. Целта на Медицинския съвет е чрез тестовете да установят още в началото на епидемичния процес у нас, какво е нивото на имунитет на хора, които вече са прекарали COVID-19. И по-точно тези, които са преболедували висура много леко, неосъзнато и са развили имунитет.


Ако не изследваш един процес, няма как да го контролираш и управляваш“, е категоричното мнение на доц. д-р Атанас Мангъров, също част от Медицинския съвет към правителството за справяне с кризата с коронавируса, инфекционист и най-ревностният застъпник на тезата, че трябва да има разширен скрининг на населението.


Пред БНР водещият специалист отново заяви, че действителният брой на засегнатите от инфекцията с коронавирус у нас е много по-голям от установените за момента над 300 случаи. А масовото изследване е важно, защото като цяло населението у нас е много болно и хора в млада възраст имат много съпътстващи заболявания, което увеличава риска при заразяване с коронавирус. Експертната му прогноза е, че пикът на епидемията у нас ще бъде в края на април и началото на май.