Хората, които са боледували от коронавирус, ще могат да си направят поредица от безплатни изследвания на белия дроб, за да се проследи при специалист дали вирусът има дългосрочни последици върху белодробната функция.

 

Това заяви пулмологът и председател на сдружение "Въздух за здраве" д-р Александър Симидчиев на пресконференция, посветена на Световния ден на белия дроб.


 

За целта хората могат да се обърнат към своя общопрактикуващ лекар, за да ги насочи към пулмолог, който да направи допълнителните прегледи. Те трябва да предоставят документ, който удостоверява, че са боледували от Ковид-19, както и отрицателен PCR тест към момента на провеждане на прегледа.

 

Повече от 14 хил. души са излекувани от Ковид-19 от началото на епидемията у нас. Всеки от тях може да се подложи на допълнителни прегледи на белия дроб, а данните биха дали повече яснота дали коронавирусната инфекция води до неблагоприятни промени в белия дроб в дългосрочен план.

 

По думите на д-р Симидчиев повторното боледуване от Ковид-19 вероятно ще премине по-леко, но данните засега не са категорични, защото обхващат период по-малък от година. На този етап изглежда, че двата вида антитела, които се появяват в организма на човек, боледувал от Ковид-19, изчезват в рамките на три до четири месеца.

 

При голяма част от децата имунитетът не се нуждае от допълнително подсилване, коментира д-р Симидчиев, и препоръча физическа активност, балансирано хранене, закаляване и ниски нива на стрес като предпазни мерки в сезона на грипните заболявания.

 

Според д-р Симидчиев има сериозни индикации, че замърсената околна среда е предпоставка за по-тежко боледуване от Ковид-19. Като най-сериозен източник на фини прахови частици той посочва отоплението на въглища и дърва. Високата температура и високата влажност на въздуха също улесняват предаването на инфекцията. Той съветва филтрите на климатиците да се почистват редовно, за да се предотврати натрупването на плесени и спори в тях.

 

Специалистът припомни, че носенето на защитна маска помага да се намали разпространението на респираторни заболявания. По думите му, когато и двете страни не носят маска, вероятността да се зарази другият човек е 90%. Когато и двете страни носят маска, вероятността за зараза пада до 1%, или 1 на 100 човека.

 

Темата за здравето на белия дроб е все още недостатъчно затъпена сред обществото, коментира д-р Симидчиев. Сред вътрешните органи белият дроб е единственият, който е непрекъснато изложен на замърсяването на околната среда. Ефективната защита на белия дроб при сегашната епидемична обстановка включва спазването на физическа дистанция и носенето на предпазна маска.  

 

На 25 септември се отбелязва Световния ден на белия дроб, който тази година е посветен на респираторните инфекции. Като една от тях, пневмонията е водеща причина за смърт при деца и възрастни хора. Всяка година тя става причина за смъртта на почти 700 хил. деца, от които 80% са на възраст под две години. Всяка година се отчитат и 10 млн. нови случаи на туберкулоза, а броят на починалите от тази инфекция е 1,5 млн. Повечето смъртни случаи настъпват в страни с ниски и средни доходи, което показва огромното значение на здравната система за справяне с тези заболявания.