Четири високотехнологични онкоцентъра, изградени от израелски предприемачи, ще заработят от 2015 г. у нас. За мащабния проект съобщи посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз.


По думите му инвестициите на израелските компании в страната ни за тази година възлизат на 2,5 милиарда евро.


Две от болниците ще бъдат на територията на София, а останалите два – в други градове на страната. В тях най-вероятно ще се извършват и костно-мозъчни трансплантации.


 

По този начин ще се стимулират и съвместни изследвания в онкологията, а от изявените учени на Израел в проекта ще участват проф. Реувен Ор, експерт в областта на костномозъчните трансплантации.


Посланикът посочи, че Израел е на първо място в света по ранна диагностика и модерно лечение на рака.

NEWS_MORE_BOX


Интересите на израелския бизнес за инвестиции в сферата на българското здравеопазване са трайни, очакваме следващата година да бъде още по-успешна, изтъкна още Шаул Камиса Раз.


Също така към средата на февруари ще бъде открит и инвитро център в Пловдив, който е направен по стандарти, които надвишават всяко нещо, правено поне в Източна Европа.


Ще бъде открит и център за изследване на мозъчната дейност в Университетската болница във Варна.


Друга област, в която ще се развива сътрудничеството между двете страни, ще бъде физикалната медицина, балнеологията, медицинският и СПА туризъм.