Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб - 18,6 милиона смъртни случаи годишно.

Според Световната здравна организация се очаква до 2030 г. броят на смъртните случаи заради сърдечносъдови заболявания да надхвърли 25 млн. годишно в световен мащаб.

Сърдечносъдовите проблеми са следствие от редица фактори - от тютюнопушене, диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване до замърсяване на въздуха и по-малко разпространени здравословни състояния, като болестта на Шагас и сърдечната амилоидоза. 

Данните сочат, че в България на всеки трима души, двама умират от миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност или други сърдечносъдови проблеми. Водещо е значението на атеросклерозата като основна причина за тяхната поява, развитие и настъпващи усложнения.


За хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, пандемията, причинена от COVID-19, е съкрушителна, тъй като са по-уязвими към остри реакции на вируса. Много хора се страхуват да посещават рутинни и спешни прегледи и са изолирани от близките си.

В Деня на сърцето, който всяка година отбелязваме на 29 септември, Световната здравна организация призовава: “Използвай сърцето си”.

Целта на Деня е да се повиши осведомеността относно сърдечносъдовите заболявания с помощта на свободния достъп до информация в дигиталното пространство, както и да се подобри превенцията в световен мащаб.

Основната идея е гарантиране на свободен достъп за всички по света до информация. Обикновените хора, обществените здравни работници и лекарите да използват възможностите на дигиталното пространство за по-добро предпазване, диагностициране и грижа за сърдечносъдови състояния. 
 

Световната федерация на сърцето е подготвила различни ресурси в официалния уебсайт на “Световен ден на сърцето”, като сред препоръките за превенция от сърдечносъдови заболявания са преминаване към здравословна диета на хранене, прекратяване на тютюнопушенето и много движение.

520 милиона души в цял свят живеят с придружаващи сърдечносъдови заболявания, като през изминалата година те бяха пряко засегнати от пандемията, в следствие на COVID-19.

Поради по-голямата си уязвимост към по-сериозни усложнения, в случай на заразяване с вируса, страдащите от сърдечно-съдови проблеми, са поставени пред факта, че трябва да си стоят у дома.


 

Целта на Световната федерация на сърцето е да премахне наложената от обстоятелствата на пандемия изолация и липса на активен социален контакт. 
 

Дигиталните мрежи са безопасен способ за свързване на пациентите както с техните семейства и други близки, така и с други пациенти в сходно положение.


Предоставя се и дигитален достъп до лекари, болногледачи и други медицински лица.