Сдружението пациентски организации „Заедно с теб“ и Алианс на трансплантираните и оперираните (АТО) „Бъдеще за всички“ настояват да се възстанови Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), като важна структура към Министерство на здравеопазването.


Една от целите и на двете организации е иницииране на участие в обществени дебати, както и диалог с институциите. Стремят се към  утвърждаване на гражданско участие в управлението и контрола на системата на здравеопазването.

 


В началото на 2019 г. “Изпълнителна агенция по трансплантация” преминава към общата структура на “Агенцията по медицински надзор”. Оттогава се бележи спад на трансплантациите у нас.

 

Евгени Георгиев, почетният председател на Алианс на трансплантираните и оперираните (АТО) „Бъдеще за всички“, е първият сърдечно трансплантиран българин у нас. 

 

Операцията се извършва преди 15 години в болница „Света Екатерина“. В радио интервю той разясни ситуацията с извършването на трансплантации в България в интервю пред Българското национално радио.

 

„Последната година и половина не е направена нито една сърдечна трансплантация, а същевременно се дадоха няколко органа към Евротрансплант към други държави, с обяснението, че по време на пандемията организацията по документите и протоколите за трансплантирането била силно затруднена…“, каза Евгени Георгиев. 

 

Отчетен е спад на трансплантациите и в Европа поради пандемията, предизвикана от Covid-19. Докато там спадът е с 20%, в България са извършени нула трансплантации на сърце и бял дроб. 

 

Давайки нашите органи за други държави, лишаваме нашите пациенти от шанс за живот, което е недопустимо“, категорично заяви трансплантираният пациент.

 

По време на работата на Агенцията като отделна структура с председател Марияна Симеонова, пациентските организации работеха в много тясна колаборация. Извършваше се много силна разяснителна работа сред обществеността и се поддържаше пряк контакт с всички заинтересовани страни, обяснява Георгиев.

 

Председателят на АТО настоява координаторите да бъдат на отделен щат и така да имат възможност да се ангажират активно само с работа, свързана с донорството. Според него съвместяването на няколко длъжности за несъответстващо заплащане не води до резултат. 

 

“Единичните трансплантации, които се осъществяват у нас напоследък, се дължат единствено и само на ентусиазма на отделни лекари.”, казват от “Заедно с теб”.

 

"Имаме уникална апаратура и центрове за трансплантация, имаме и специалистите, а хората в момента събират пари, за да се трансплантират в чужбина. Защо това да не се случва в България?", пита Георгиев.

 

Според него е необходим поне по един психолог към всеки трансплантационен център. Това е един много сложен и деликатен процес – както за близките на донорите, така и за самия реципиент. 

 

От Пациентски организации „Заедно с теб“ и Алианс на трансплантираните и оперираните се обръщат към служебния министър да направи анализ и да подготви нужните документи, за да може редовното правителство да задейства процедурата по отделянето на агенцията.

 

Не всички лекарства за трансплантирани пациенти са безплатни и е необходимо повече активност от страна на държавата за осигуряване на рехабилитации за нуждаещите се от трансплантация и за вече трансплантираните. 

 

На 9 октомври, събота, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. 

 

Тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е „Просто кажи „Да!“. Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“, а целта е повече граждани да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията.