Изплащането на надлимитната дейност на болниците ще бъде сериозна крачка напред, заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров по повод обсъжденията на Надзорния съвет на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) да изплати разсрочено надлимитната дейност на лечебните заведения.


„Това би дало възможност на мениджърите на болниците да повишат заплатите и не само това – би гарантирало пред кредиторите платежоспособността на лечебните заведения“, добави още д-р Иван Маджаров.


Той припомни, че съсловната организация многократно е настоявала да се изплати надлимитната дейност на болниците. „На 70-ия Извънреден събор на Лекарския съюз беше решено да се настоява изплащането на 153- те млн. лв. да стане с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г.  Съсловната организация ще продължи да отстоява това - в противен случай, за заплащането на надлимитната дейност на болниците, след спечелени съдебни дела ще са необходими повече от реално дължимите средства“, коментира още Иван Маджаров.Позицията на Съюза продължава да бъде, че разходите за лечение на пациенти, които са направени и отчетени към Здравната каса, трябва да бъдат изплащани своевременно.


Puls.bg припомня, че през 2018 г. срещу Касата бяха заведени 66 дела от болници за неизплатена надлимитна дейност, с исковете на обща стойност 16 млн. лв. В началото на 2019 г. с решение на Софийския градски съд пък Болница „Токуда“ осъди Националната здравноосигурителна каса за извършена надлимитна дейност през 2015 г. Сумата бе рекордна за страната – над 3 млн. лева, а обезщетението, което Касата ще трябва да изплати включва: 2 576 330,00 лв. – възнаграждение за оказана болнична медицинска помощ и 671 178,04 лв. - лихви, 362 289,60 лв. – цена на вложени медицински изделия и 95 062,32 лв. – лихви. Освен присъдените лихви до датата на подаване на иска, касата ще плати и натрупаните лихви до датата на окончателното изплащане. Касата е осъдена също да заплати и 148 154,36 лв. – разноски в производството пред Софийски градски съд.