Нов неинвазивен метод за стабилизация на гръбначния стълб представиха на семинар специалисти от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛСМ „Пирогов“ и Клиниката по неврохирургия към МБАЛ „Св. Иван Рилски“ пред 80 наши и чужди неврохирурзи.

Предимствата при този метод на лечение е, че той е по-щадящ, има малка кръвозагуба, болката след интервенцията е по-слаба и пациентите се възстановяват по-бързо, сподели на семинара доц. д-р Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в спешната ни болница. „В повечето случаи, пациентите могат да се върнат към нормалния си начин на живот до 2-3 дни след манипулацията”, допълни той.

Процедурата е показана при всички известни заболявания на гръбнака – от травми и тумори до дегенеративни изменения, вследствие на остаряването, като шипове, дискови хернии и др. В България се прилага от около шест месеца, като вече 50 души с различни проблеми на гръбнака са били успешно оперирани.

NEWS_MORE_BOX“Същността на метода е, че се запазват структурите на гръбначния стълб, които отговарят за стабилността му и не се нарушават мускулните и съединителни тъкани“ поясни доц. д-р Габровски. „За целта се използва специален инструментариум, който позволява да се поставят стабилизиращите импланти през отвори, не по-големи от 2-3 см, като манипулацията се извършва под рентгенов контрол”, продължи по-детайлно представянето на метода доц. д-р Габровски пред аудиторията от водещи български специалисти, проявяващи интерес към прилагането му в медицинската си практика.


В Германия същият метод е внедрен преди около 8 години, като през последните 5 приложението му зачестява, сподели проф. Градл, един от лекторите на семинара. Разходите по скъпата манипулация в Германия се поема на 100% от държавата и е изцяло безплатна за пациентите.

„Ползите за пациента са безспорни, но трябва да се има предвид, че този метод не е подходящ за всеки един случай“ подчерта германският лекар. Той обясни, че решението дали да се приложи широко отваряне или неинвазивният подход се взима строго индивидуално според симптоматиката при конкретния пациент от лекуващия лекар.


 

 


 

Опит споделиха и гръцките специалисти д-р Ставрос и д-р Пахньотис, в чиято практика инвазивният подход на лечение се прилага при 40% от пациентите със заболявания на гръбнака. “Голяма ефективност имаме при пациентите, при които прилагаме комбинация от стария и нов метод на лечение, но като цяло намалената инвазивност е предпочитана”, уточни д-р Ставрос. В южната ни съседка, както и у нас, тази манипулация се заплаща от пациентите.

Думата бе дадена още на доц. Васил Каракостов, завеждащ Клиниката по неврохирургия към МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и д-р Льосаж от Белгия.

Сред гостите на симпозиума присъстваха изтъкнати български специалисти като д-р Румен Попов и д-р Петър Стоянов от ИСУЛ, д-р Тихомир Евтимов от ВМА, д-р Илиян Коев от Пловдив, д-р Явор Енчев от Варна и други.