Пациентът с първата белодробна трансплантация, извършена в България, бе изписан от Университетска болница „Лозенец“. 70-годишният Мариян, който в края на октомври 2019 г. получи нов шанс за живот, вече е с добри жизнени показатели и вчера се завърна у дома.


„Изключително благодарен съм на целия екип на болница „Лозенец“ и проф. Любомир Спасов за грижите и вниманието. За мен сега животът започва отначало и нямам думи, с които за изразя признателността си към лекарския екип за този втори шанс.“ – сподели Мариян по време на изписването си, на което присъстваха всички лекари, взели участие в белодробната трасплантация и лечението му.


Белодробната трансплантация на Мариян бе извършена на 26 октомври тази година от екип на УБ „Лозенец“, ръководен от проф. д-р Любомир Спасов, и с участието на д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. Трансплантацията продължи около 6 часа.През 2019 г. се навършиха и 15 години от първата извършена трансплантация на черен дроб в България. През ноември 2004 г. малката Памела Пекова стана първият пациент с присаден черен дроб в България. Това се случва, когато тя е едва на 7 месеца. Тогава трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на УБ „Лозенец“ с участието на проф. Масимо Малаго.


Към днешна дата екипът на УБ „Лозенец“ има извършени 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб, допълват от лечебното заведение.


По данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Министерство на здравеопазването от началото на 2019 г. до началото на месец ноември тази година в България са извършени общо 44 трансплантации. 29 трансплантации на бъбрек, 12 трансплантации на черен дроб, 2 трансплантации на сърце и 1 трансплантация на бял дроб.


В листата на чакащите за трансплантация към средата на месец октомври обаче фигурират имената на 1151 български граждани. Обективна представа за това къде се намира България дават данните, събирани всяка година от Глобалната обсерватория по донорство и трансплантации (GODT). Обобщените данни за 2017 г. (данните за 2018 г. ще бъдат изнесени в началото на 2020 г.) показват незавидната позиция, която България заема спрямо държавите-членки на ЕС по отношение на донорството и трансплантацията. От водеща държава, извършила една от първите в света трансплантации още в далечната 1969 г., днес страната ни изостава.


Докато държави като Австрия, Словения, Италия, Чехия, Финландия, Унгария, Ирландия и Швеция имат от 16 до 25 донора на един милион население, то през 2018 г. броят на трупните донори в България е 16, което представлява 2,66 донора на един милион население. В Испания този показател е 111.