Най-малкият пациент от хоспитализираните с диагноза морбили в Инфекциозно отделение на столичната УМБАЛ „Св. Анна“ – 4 месечно бебе, е изписан. Предстои изписването на още две деца, съобщиха от лечебното заведение. Останалите пациенти с морбили, които имат придружаващо заболяване пневмония остават за болнично лечение, допълни и началникът на отделението д-р Петър Петров.


По данни на Министерство на здравеопазването към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от Регионална здравна инспекция (РЗИ) Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ  София област и 1 от РЗИ Хасково.


По възрастови групи инфекцията с морбили е поразила 7 деца под 1 г., 16 случая във възрастовата група 1-4 г., има 4 заболели между 5 и 9 г., по 1 пациент е регистриран във възрастовите групи 10-14 г.  и 15-19 г., още 2-ма инфектирани с мобрили са между 25 и 29 години и 1 случай на пациент във възраста 35-39 г.Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.


Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.


Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и апелира към родителите при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.