България е на опашката в класацията от общо 35 европейски държави по качество и развитие на здравеопазването. Това се посочва в най-новото изследване на Европейския здравно-потребителски индекс, изготвено от шведската неправителствена организация Health Consumer Powerhouse.

 

То бе представено от председателя на Българския лекарски съюз Цветан Дойчинов по време на конференция, посветена на иновациите в здравния сектор. Целта на събитието бе да представи цялостна концепция за развитието на здравеопазването у нас - от спешната помощ, през лекарствената политика, болничната реформа, медицинската наука до Европейските фондове и финансиране.


 

Страната ни "печели" нерадостното си място в класацията, заради високото ниво на детска смъртност и на аборти - над 400 на 1000 живородени бебета. Последни сме и по съотношение на болничните разходи към общите разходи в сектора - малко под 60 на сто.

 

Също така България е една от осемте държави, в които още не са въведени електронните рецепти и изобщо каквито и да е иновации - у нас не се прилагат почти никакви нови технологии по отношение на лечението и е-услугите. Интересен факт е, че България е сред държавите с най-лесен достъп до личен лекар в сравнение с останалите европейски страни.

 

Задоволително се представяме и по наличие на лекари - по около 400 медици на всеки 100 000 души. След нас по качество на здравеопазването се нареждат единствено Полша, Латвия, Румъния и Сърбия. Отличник в класацията за четвърта поредна година е Холандия, която води по 48 показателя, сред които достъп до здравеопазване, пациентски права, информация, превенция и добри резултати в сектора.