Нов грипен щам бе регистриран в страната - „Виктория“. Той е от група Б и е доказан в четири проби, пристигнали в Националната референтна лаборатория. Това съобщи пред БНТ проф. Тодор Кантaрджиев, директор на Националния център по Националния център по заразни и паразитни болести. 

 

Пробите с „Виктория“ са от област Сливен. От общо 300 има 100 положителни резултата, което говори за епидемично разпространение. Сред тях има 84 от група Б, голям част от които са от щама „Ямагата“


 

Щамовете от група Б протичат с остро начало и по-тежко от останалите. При някои може да има усложнения, при които да бъде засегната централната нервна система. По думите на проф. Кантарджиев, очакват се такива случаи, които неврологичните отделения в болниците трябва да поемат. Той препоръча хората да не подциняват първите симптоми, а да потърсят лекар незабавно. 

 

След Пловдив и Пазарджик, грипна епидемия и ваканция бе обявена и за учениците от Община Благоевград. Решението на Регионалното управление по образование е взето заради достигнатите критични стойности на заболелите от грип в общината – 381 на 10 000 души население. До второ нареждане в трите области се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

 

Грипната епидемия влиза в сила от 22 януари, понеделник и ще продължи до 24. На следващия ден от Регионалното управление по образованието и Регионалния здравен инспекторат ще решат дали периодът да бъде удължен.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В Петрич също случаите на заболели растат, но за момента там няма необходимост от обявяването на грипна епидемия. По данни на Центъра по заразни и паразитни болести, по-висока заболеваемост има още в София, Сливен, Хасково, Димитровград и Бургас.