Всеки, който желае да определи своя сърдечносъдов риск, може да го направи безплатно този месец в 50 аптеки в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

 

В тях от 5 до 30 април ще се проведе второто издание на информационната кампания „Обичам живота си!“, която се организира от Байер България. 


 

Целта на инициативата е да се насочи вниманието към рисковите фактори, свързани с повишения сърдечносъдов риск и превенцията на инсулта и инфаркта.

 

Обучени специалисти ще използват специален тест, за да определят доколко човек е застрашен от сърдечносъдов инцидент.

 

Пълният списък на аптеките, включени в кампанията, е публикуван на сайта на кампанията www.obichamjivotasi.com. На същия сайт всеки желаещ може да изчисли сам своя сърдечносъдов риск, както и да се запознае с проверена медицинска информация за превенцията и рисковите фактори на инфаркта и инсулта.

 

Консултациите ще се извършват без предварително записване на час.

 

Рисковите фактори, свързани със сърдочносъдовия риск, са затлъстяването, лошият хранителен режим, високият холестерол, тютюнопушенето, консумацията на алкохол, високото кръвно налягане, заседналият начин на живот и захарният диабет.

 

Промяната в начина на живот е ключова за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, но често се оказва и голямо предизвикателство. Спирането на лекарствената терапия назначена от лекар също може да се окаже причина за настъпване на сърдечносъдов инцидент.

 

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки трима души двама умират от сърдечносъдови заболявания, като миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и сърдечна недостатъчност.

 

У нас годишно се регистрират около 35 хил. инсулта и 11 хил. инфаркта, като 30% от тях завършват летално. Според статистиката на Световната здравна организация всяка година от различни сърдечносъдови заболявания умират около 17 млн. души.