Кампания за измерване на костната плътност започват Клиниките по образна диагностика и ендокринология в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна. Консултациите с последно поколение остеометър ще се извършват до 8 декември, в дните от понеделник до петък. Необходимо е предварително записване на час на телефон 052/ 978 207.


Остеопорозата е костно увреждане, характеризиращо се с нарушена здравина на костите и повишен риск от счупвания. Здравината на костите отразява съчетанието на две основни характеристики: количествена компонента (костна плътност) и качество на костната тъкан. Загубата на костна маса обичайно протича безсимптомно, докато не настъпи фрактура и затова наричат остеопорозата „тихия убиец“.


В световен мащаб всяка една от три жени и всеки един от петима мъже получават остеопорозна фрактура през живота си. Особено застрашени са жените в менопауза и мъжете след 50-60 годишна възраст. Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин D - чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.Традиционното рентгеново изследване не може да измери костната плътност, но може да установи наличието на счупване. За измерване на костно-минералната плътност се използват различни технологии, като златен стандарт е двойно-енергийната рентгенова абсорбциометрия (ДХА). Местата от тялото, които подлежат на такава ДХА-остеометрия са лумбалните прешлени (Л1-Л4) и бедрената шийка.


УМБАЛ „Св. Марина“ разполага с модерен остеометър, с възможности за измерване на костна плътност на лумбални прешлени, бедрена зона, цяло тяло, изчисление на фрактурния риск за следващите 10 години. Също с възможности за оценка на мастната тъкан при лица със затлъстяване при сканиране на цяло тяло, както и прецизен софтуер за оценка на костната плътност при деца. Към изследването на пациентите в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна се включва и консултация с водещи специалисти в областта на остеопорозата (ендокринолози и ревматолози).