Изложба посветена на донорството бе открита до лятното кино на НДК в София. „Да дариш живот“ включва 26 проекта на студенти от бакалавърска програма „Визуални изкуства“, модул „Плакат и рекламен дизайн“ и „Графика и илюстрация“ в НБУ, с преподаватели доц. д-р Калина Христова и асистент Дамян Дамянов.


Целта на културното събитие е, заедно със стартиралата информационната кампания „Да дариш живот“, да насочи вниманието на обществото към ползите от донорството и осъществяването му в България.


„Данните сочат, че около 35% от пациентите в списъците на чакащите в Европа умират, докато чакат за органи. Други 35% от пациентите остават в списъка на чакащите, а само 30% са трансплантирани. Важно е хората да знаят, че органите на един донор могат да спасят до 8 живота. Ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10“, каза д-р Светослав Ценов, директор на „Астелас България“.  По данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ близо 1 200 души чакат трансплантация на органи. От тях най-много са тези, които се нуждаят от бъбреци - 1 032 човека,  52 от нов черен дроб,  41 от сърце, 18 от бял дроб, 10 от панкреас. Общо 45 са трансплантациите на органи от трупни и живи донори за 2019 г. към този момент в България. Всяка година броят на хората, които са в листата на чакащите, се увеличава. Причините за това са много: застаряващото население, замърсяването на околната среда, нездравословния начин на живот и др. Тъй като броят на донорите намалява с всяка изминала година, много хора, които имат нужда от орган, за да живеят, не успяват да го дочакат. 


Една от основните причини за недостатъчното количество дарени органи е липсата на информация сред близките на хората, изпаднали в мозъчна смърт, за да дадат своевременно съгласието си те да станат донори. „По тази причина за нас беше важно посланици на инициативата да бъдат младите хора, които да интерпретират идеята по въздействащ и креативен начин“, още отбеляза д-р Ценов.  


„Трансплантацията на органи или тъкани е от изключителна важност, защото понякога е единственият начин да бъде спасен живот. Необходимост от трансплантация имат хора със сериозни здравни проблеми, като бъбречна, чернодробна или сърдечна недостатъчност, левкемия, травми и изгаряния“, подчерта на откриването на изложбата и проф. д-р Емил Паскалев.  


Проектите на студентите могат да бъдат разгледани до 23 октомври в градинката до лятното кино на НДК.