У нас ще бъде изграден Европейски център за подготовка на специалисти по бедствия, аварии и катастрофи и училище за парамедици. Това решиха днес депутатите с промените на първо четене в Закона за българския червен кръст (БЧК). Всички парламентарни групи подкрепиха проекта, предаде БНР.


С тази стъпка се дава възможност върху имоти публична или частна държавна собственост да може да се учредява безвъзмездно право на строеж в полза на БЧК. Центърът ще бъде с капацитет 1200 души, а заедно с него ще бъде създаден и регионален склад за бедствена готовност.


Проектът ще бъде реализиран между Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, заедно с правителството на България. „Това е важна стъпка в утвърждаването на авторитета на БЧК, а и не само, изобщо на цялата ни държава. В България ще се обучават кадри от цяла Европа, от целия свят. Те ще получават диплома и всички ще се обучават на територията на нашата държава. За целта обаче има два важни фактора.


 

Първият е финансирането на този проект, а по думите на акад. Христо Григоров, това финансиране вече е осигурено. За целта е необходимо и да се предостави на БЧК земя, която да бъде използвана за създаването на този център“, посочи по време на дебатите депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е сред вносителите на законопроекта.


БСП подкрепиха закона, като депутатът Георги Михайлов предупреди, че между двете четения социалистите ще следят относно казуса по предоставянето на терен за новия логистичен център. 


„Още в комисията заявихме, че парламентарната група на БСП ще подкрепи на първо четене този закон, тъй като дълбоко уважаваме дейността на БЧК и неговите функции на територията на страната, както и участието му в международни акции, в подкрепа на гражданите от целия свят“, каза и проф. Георги Михайлов от опозицията, който потвърди подкрепата на групата му, но настоя за прецизиране на някои текстове.