Изграждането на новата национална детска болница в София е претърпяло пълен застой по време на пандемията, въпреки че България продължава да бъде единствената страна в Европейския съюз, която не разполага с Национална педиатрична болница.

 

За една година не е направено нищо по проекта, въпреки че авансово за него са платени над 7 млн. лв., става ясно от отчета на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за свършеното от здравното министерство в първите 30 дни от работата му.


 

В него се посочва, че през 2020 г. здравното министерство е провело обществена поръчка за изграждане на нова детска болница в София, спечелена от Главболгарстрой Холдинг АД.

 

Впоследствие здравното министерство се е оттеглило като възложител и е прехвърлило правата си на нарочно създаденото държавно дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД със записан капитал от 100 млн. лв.

 

Авансово по проекта за национална детска болница за били изплатени близо 7,7 млн. лв. Отчетени са разходи за възнаграждения и осигуровки от 160 хиляди лева, външни услуги за 17 хиляди лева и 20 хиляди лева за банкови такси и комисионни.

 

В същото време не е издавано разрешение за строеж, не е бил изготвен инвестиционен проект, нито е бил одобрен комплексен проект за детска болница.

 

От отчета на д-р Кацаров става ясно още, че в Министерството на здравеопазването е била проведена среща с всички заинтересовани страни, организации и ведомства, ангажирани със строежа на национална детска болница. От анализ на дейността на дружеството през последната година става ясно, че за една година не е направено нищо за изграждането ѝ, въпреки че са платени авансово над 7 милиона лева.

 

Окончателно решение по проблема ще се вземе след приключването на процедурите, свързани с издаване на строително разрешение.

 

Гражданската инициатива „За истинска детска болница“ организира редица протести с участието на медици и обществени личности против използването на изоставения 40-годишен строеж за детска болница за изграждане на модерна детска болница.

 

Към момента близо 80 000 души са подкрепили петицията в подкрепа на изграждането на нова детска болница.