Изграден е нов външен басейн с минерална вода и съоръжение за подводна лечебна физическа култура в Болницата за продължително лечение и рехабилитация в Банкя, част от структурата на Военномедицинска академия (ВМА).

 

“Това е поредното съоръжение, което ще допълни комплекса на лечение на пациентите в най-стария военен санаториум, имайки предвид, че водолечението е основен метод за лечение тук в Банкя. Благодаря на всички, които спомогнаха за изграждането му”, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.


 

На тържественото откриване присъстваха представители на ръководството на ВМА, началниците на военните болници в страната, представители на Столична община-Район Банкя, генералният директор на БЧК и други.

 

Управителят на болницата д-р Георги Давидов подчерта, че санаториумът предоставя възможност да се използват климатичните условия, минералната вода и съвременната апаратура за физиотерапия и рехабилитация заедно с екип от високоспециализирани медицински специалисти – лекари, медицински сестри и рехабилитатори. С изграждането на басейна възможностите за рехабилитация с минерална вода се разширяват. 

 

Новото съоръжение е елемент от изграждането и развитието на водолечението в най-стария военен санаториум у нас, с цел подобряване и издигане на по-високо ниво не само на лечението, но и на профилактиката и възстановяването на пациентите.

 

Тук се лекуват пациенти със сърдечносъдови заболявания, заболявания на централната и периферната нервна система, както и на опорно-двигателния апарат, включително с луголечение.

 

Басейнът ще бъде експлоатиран единствено за нуждите на лекуващите се пациенти.

 

Болницата е наследник на създадения преди повече от 100 години ( през 1913 г.) първи в страната Военен санаториум.

 

В състава на ВМА е от 1998 г., а от 2017 г. е с настоящото наименование – Болница за продължително лечение и рехабилитация /ВМА-БПЛР–Банкя/.

 

За постигането на определената мисия се работи по три основни направления. Едното е ранна рехабилитация, непосредствено след активното лечение на сърдечносъдовите и мозъчносъдовите заболявания, както и на заболяванията на опорнодвигателния апарат и периферната нервна система.

 

Второто е продължително лечение с последваща рехабилитация и възстановяване през следващите 2-5 години. Третото епървична и вторична профилактика.

 

В терапевтичните комплекси, според заболяването се включват електролечение и светлолечение. Те се отнасят до двигателна, екстензионна и мануална терапия, лечебен масаж и теренно лечение в съчетание с климатолечение.