До четвъртък, 10-ти декември, директорите на шестте Регионални здравни инспекции, които отговарят за имунизациите, трябва да изготвят списъци с всички медицински служители, които желаят да се ваксинират срещу Ковид-19.

 

На РЗИ-тата е поверена логистиката и организацията на мобилните екипи, които ще извършват имунизирането.


 

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след среща с директорите на регионалните здравни инспекции, които ще отговарят за шестте ваксинационни района.

 

До края на годината ще бъдат сключени договори за доставка на специални хладилници, в които ваксините ще се съхраняват при температура от минус 70 градуса, а в началото на следващата година те ще бъдат доставени на всички РЗИ.

 

В някои градове се извършват ремонтни дейности, за да се осигурят помещения, които да отговарят на изискванията за тяхното поставяне и съхранение. Отделно ще има малки хладилници, които да бъдат на разположение на мобилните екипи.

 

Първата ваксина, която ще бъде налична в България, е тази на Pfizer и BioNTech. Договорените 120 хиляди дози ще стигнат за имунизиране на 60 хиляди желаещи, тъй като се поставят по две дози през период от 21 дни.

 

Министър Ангелов обясни, че ако заболяемостта продължава да спада, е възможно да бъдат отворени яслите и детските градини от 14-ти декември .

 

Преди пълната отмяна на мерките обаче трябва да бъде направен анализ на данните, уточни здравният министър. Вече има наложени санкции за неспазване на противоепидемичните мерки на шест от големите магазини в столицата, допълни проф. Ангелов.

 

Новите случаи на коронавирус през изтеклото денонощие са 2476. Това се равнява на 44% от направените 6260 PCR изследвания. 155 от новите случаи са при медицински служители.

 

Починалите с Ковид-19 от началото на пандемията са 5010, а смъртните случаи за последните 24 часа са 210. Само за последните седем дни броят на смърните случаи е близо 1000.

 

В лечебни заведения са настанени 6821 пациенти с Ковид-19. От тях 523 са в интензивни отделения и клиники.

 

В края на миналата седмица правителството обяви плана си за ваксинация срещу Ковид-19. Ваксинирането ще бъде безплатно и доброволно и ще се извършва след подписване на информирано съгласие.