В навечерието на Деня на българския лекар Български лекарски съюз (БЛС) ще връчи традиционните си награди Лекар на годината 2019. Изисканата церемония ще се състои на 17 октомври от 19 часа в зала Роял на „София Хотел Балкан“.


Тази година съсловната организация получи десетки номинации от цялата страната в категориите: „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България; „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и „Лекар на годината 2019“.


Имената на победителите ще бъдат обявени в присъствието на официалните гости Диана Ковачева - омбудсман на България, Кирил Ананиев - министър на здравеопазването, д-р Даниела Дариткова - председател на парламентарната комисия по здравеопазване, депутати, директори на болници, представители на различни организации в здравеопазването, лекари.Тази година Български лекарски съюз реши да връчи и три специални награди. Едната от тях посветена на инициативата  „Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева. В централата на съсловната организация бяха изпратени стотици благодарствени писма, придружени със снимки. Най-много „добри думи” бяха получени за д-р Здравко Пенков от Сливен, който ще бъде отличен по време на церемонията.


Другите две специални награди ще бъдат връчени на д-р  Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик, спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.


Традиционните награди Лекар на годината се провеждат за девета поредна година и си остават най-престижното медицинско отличие у нас, като зад избора на наградените в различните категории, стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна.