Над 3000 жени от 14 малки общини, отдалечени от лечебни заведения в страната, са получили безплатни профилактични прегледи за диагностициране на рак на гърдата. Те са част от дългогодишната кампания „Избери, за да помогнеш“ на Центъра за защита правата в здравеопазването, която вече десет години осигурява медицински грижи на жените от малките български градчета и села. От 2007 г. до днес в рамките на инициативата изнесени медицински екипи са прегледали близо 35 хиляди жени и са констатирани над 2000 случая на рак на гърдата.


„Ранното диагностициране на рака на гърдата може да спаси човешки живот, припомни и председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред БНР. - Той е лечим, но само ако се открие рано. Предпоставка за ранното откриване на заболяването е ежегодното извършване на профилактични прегледи при мамолог. И въпреки че Здравната каса покрива тези изследвания, достъпът до медицинска помощ обаче остава затруднен за жените, които живеят в малки населени места, отдалечени от големите болници“, допълни д-р Кацаров.


За първи път през 2019 г. освен профилактичните прегледи за рак на гърдата, Центърът за защита правата в здравеопазването ще организира в малките населени места и изследвания за диагностициране на рака на простата. Това е второто по честота онкологично заболяване при силния пол след този на белия дроб. Лекарите препоръчват след 50-ата годишнина мъжете да се преглеждат поне веднъж годишно и подчертават, че симптомите се появяват късно, когато заболяването е в напреднал стадий.„Кампанията има за цел да мотивира гражданите да обръщат по-сериозно внимание за здравословното си състояние. Психологията на мъжа е такава, че те не ходят на профилактични прегледи. Дори когато им предоставиш тази възможност, те не желаят. Мъжете са много по-немарливи към собственото си здраве“, коментира още д-р Стойчо Кацаров.


Със средствата, които се набират в рамките на инициативата „Избери, за да помогнеш“, ще бъдат покрити разходите на медицинските екипи, които през 2019-а година ще посетят населените места и ще извършат безплатните прегледи.