Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) са обменили опит със свои колеги от Университетската болница „Сан Матео” в град Павия, на 20 км от Милано, Италия. Това е един от най-старите университети в Европа.


„Съставът на делегацията бе конструиран по препоръка на италианската страна – двама инфекционисти, двама хемотрансфузиолози и един вирусолог. Нашите специалисти бяха посрещнати от целия борд на директорите и ръководителите на департаментите, които са се занимавали пряко с COVID-19“, поясни началникът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

 


Италианските лекари са споделили своя опит от приемането на първия пациент с новия коронавирус на 21 февруари 2020 г. Той е постъпил в спешното звено на болницата. От презентацията на ръководителя на този департамент проф. д-р Стефано Берлини става ясно, че организацията на отделението наподобява на тази във ВМА – с двоен триаж. „Има някои разлики, които според нас е полезно да се въведат и в България по отношение на триажирането на тези болни: освен измерването на температура, се прави и ехографско изследване на белия дроб, а при заподозиране – рентгенография и скенер. Разбира се, и хематологични и биохимични изследвания, насочващи към самото заболяване“, поясни още началникът на ВМА по време на брифинга на Националния оперативен щаб.


В „Сан Матео” е създадена перфектна организация за диагностицирането – за около час и половина излиза резултатът на PCR-теста. Вирусологичната им лаборатория е с огромен потенциал, с трета степен на защита и със собствена технология за произвеждане на тестове. Обменени са идеи и предстои ВМА да подпише договор за взаимен обмен на технологии и идеи с италианската университетска болница.


Интересни факти около лечението на пациентите е споделил ръководителят на инфекциозния департамент – проф. д-р Рафаеле Бруно. Той е автор на част от статиите, които визират едни от най-тежките поражения на COVID-19 в ендотела, т.е. в най-вътрешната обвивка на микросъдовете. Наблюдава се увреждане не само на белия дроб, но и на сърдечния мускул и останалите органи. Описват и кожни промени около месец след преболедуване – проблем, който е резултат от засягането на малките кръвоносни съдове и който на този етап не е установен при пациентите у нас.


Италианските медици са извършили множество прецизни изследвания, включително и биопсия на сърца. Доказано е и засягането на миокарда. „Много често ни задават въпроси, например, когато един болен, който е констатиран с новия коронавирус и е получил инфаркт – от кое от двете е починал всъщност. Колегите в „Сан Матео” са установили, че засягането на кръвоносните съдове от COVID-19 е такова, че може да предизвика всяко едно от тези заболявания. Това е в унисон с изследването на University of Glasgow, което доказва, че COVID-19 е отнело средно 13 години живот при мъжете, починали от новия коронавирус и 11 години живот при жените, починали от тази инфекция“, допълни проф. д-р Мутафчийски.

Ръководителят на департамента по анестезиология – проф. д-р Джорджио Йоти, отчита и над 42% смъртност в интензивните случаи, а като често усложнение посочва пневмоторакс.


По отношение на лечението на COVID-19, от известно време италианския екип не използва хидроксихлорохин, но използват антибиотици в същите комбинации, в които се прилагат и у нас. Не използват и нестероидни противовъзпалителни средства. 


Цялата концепция на „Сан Матео” за лечение с плазма и антитела разкрива през българската делегация ръководителят на департамента по имунохематология проф. д-р Чезаре Пероти. Оказва се, че при лечението на пациентите те използват прясно замразена плазма, а не прясна плазма, както у нас. Във ВМА през подобно лечение са преминали вече 7 души.


„Извършват и количествен анализ на нивото на антителата – нещо, което във ВМА разработваме“, поясни още проф. д-р Мутафчийски. Италианските медици са отчели, че при преболедували от COVID-19 най-добра наситеност на антитела има в първия месец на заболяването и се наблюдава рязък спад до третия месец. Това е и в унисон и с твърденията на някои изявени учени за краткотраен имунитет на преболедувалите новия коронавирус.
Всички протоколи са предоставени на българския екип и вече се работи по тях.