През целия ноември Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ планира безплатни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза по повод Световния месец за борба с рака на простатата и международната инициатива Movember. За целта са предвидени два кабинета като за провеждането им се включва целият екип на клиниката, в това число и нейният началник – акад. проф. д-р Чавдар Славов


За запазване на час е необходимо предварително записване на телефон в определен времеви диапазон, а за самия преглед пациентите трябва да разполагат с актуално изследване на простатоспецифичен антиген - ПСА, проведено преди не повече от месец. Условие да се проведе прегледът е и пациентът да се е въздържал от уриниране час и половина преди него.


Безплатните прегледи ще се осъществяват по следния график:


 

Кабинет 217

 

Прегледите ще се извършват всеки работен ден от 12:00 до 13:00 часа от доц. д-р Валентин Владимиров
Телефон за запазване на час - 02943611, като позвъняването трябва да става между 11:00 и 12:00 ч. в работни дни.

 

Кабинет 225

 

Прегледите ще се извършват:

    • Понеделник, от 12:00 до 13:00 ч. от акад. проф. д-р Чавдар Славов;

    • Вторник, от 13:00 до 14:00 ч., от доц. д-р Еленко Попов;

    • Сряда, от 10:00 до 11:00 ч., от проф. д-р Йорданка Узунова;

    • Четвъртък, от 12:00 до 13:30 ч. , от д-р Дмитрий Дмитренко;

    • Петък, от 12:00 до 13:00 ч. , от доц. д-р Еленко Попов.

 

Телефон за предварително записване – 029432201, като обаждания се приемат между 12:00 и 13:00 ч. в работни дни.

 

Ракът на простатата е сред основните причини за смърт при мъжете. Втори е по-честота в България след рака на белия дроб при представителите на силния пол. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже, като засегнатите са предимно над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича  по-агресивно. 


Съществува генетична връзка между рака на простатата и рака на млечната жлеза. При мъжете, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата, има по-висок риск от рак на простатата. И обратното при жени, чийто братя/бащи са имали рак на простатата, има по-висок риск от рак на гърдата.


УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага с Център за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза. Това е единственото място в България, където е въведена Брахитерапия с ниска мощност на дозата при ранен карцином на простатната жлеза. Това е иновативен метод на вътретъканно облъчване, при който се избягва операцията и всички произтичащи от нея усложнения: изпускане на урина и проблеми в сексуалната функция. 


В центъра работят уролози, онколози, лъчетерапевти, медицински физици, ендокринолози, анестезиолози, което позволява целият процес – от диагностичното уточняване до лечението и проследяването да се случва на едно място – в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

 

40 пациенти са преминали през брахитрапия в Центъра, като само при двама се е наложило включването на допълнително лечение. Това означава, че терапията е била достатъчна и напълно успешна при 95 % от случаите.
Тъй като по-голяма част от тези пациенти са открити при профилактични прегледи,  уролозите от ИСУЛ призовават мъжете да не изпускат тази възможност, която би им спестила много страдания и неудобство в бъдеще.
При извършването на брахитерапия в простатната жлеза се въвеждат малки зърна йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора за период от 6-8 седмици. Болничният престой е само 48 часа, след което пациентът може да бъде изписан за домашно лечение. Зърната с йод 125 изотоп не създават опасност за другите органи в тялото. След този период зърната, се резорбират в простатната жлеза, тъй като са биологично съвместими.

 

Повече за лекарите можете да разберете на страницата на ИСУЛ