На официалния сайт на Министерство на външните работи (МВнР) вече функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с пандемията от COVID-19.


Припомняме, че от 6.00 ч. тази сутрин желаещите да почиват в Гърция български граждани ще трябва да представят отрицателен резултат от актуален PCR тест на английски език, като формулярът трябва да съдържа трите имена и номера на паспорта или личната карта на пътника.
В България има 36 оторизирани лаборатории за PCR тестове, повечето от които работят с удължено работно време. Цената на PCR теста е 100 лева. Може да разгледате пълният списък с лицензирани лаборатории.


Междувременно стана ясно, че Австрия спира пътническите полети от България от 15 до 31 юли. Австрийските власти забраниха полетите от България и други, основно балкански, страни заради разпространението на новия коронавирус. Постановлението не се отнася до товарните полети, полетите за репатриране, санитарната авиация и полетите, свързани с държавните интереси на Австрия.Унгария също въведе карантина за пътуващите от България. Новите правила, които страната въвежда, за да предотврати разпространението на коронавируса, предвиждат унгарските граждани, връщащи се от високорискови страни, класифицирани като „жълта“ и „червена“ категория, да преминават медицинска проверка на границата и да се подлагат на 14-дневна карантина, дори ако не са заразени. България е поставена в жълтата група заедно със Сърбия, Португалия, Румъния, Русия, Швеция и Обединеното кралство, уточняват от БНР.


От 15 юли Руската федерация отменя задължителната двуседмична изолация за пристигащите в страната. На чуждестранните граждани при влизане в страната е необходим документ на руски или английски език с отрицателен тест за коронавирус, извършен в рамките на три дни преди пристигането им на територията на Руската федерация. В случай, че пристигащите не представят такъв документ, е необходимо в срок до три дни същите да бъдат подложени на тест на руска територия.