Българският лекарски съюз (БЛС) подкрепи инициативата на трима лекари за създаване на интерактивен справочник, който да обедини постиженията на съвременната наука за лечение на пацентите с ковид-19.

 

Справочникът е с изцяло приложен характер, за да се подпомогнат българските лекари в диагностиката и лечението на коронавирусната инфекция.


 

Това съобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров на пресконференцията, на която бе представен интерактивният справочник.

 

Негови автори са д-р Георги Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Димитър Димитров, а рецензията е написана от проф. д-р Майда Тихолова.

 

По думите на д-р Димитър Димитров справочникът дава възможност за бърза оценка на състоянието на всеки със симптоми на ковид-19.

 

България е сред държавите с най-висока смъртност от ковид-19. В страната ни обаче и досега няма единен унифициран протокол за диагностика и лечение на болестта, което създаде трудности в работата на лекарите.

 

По тази причина д-р Г. Димитров, д-р Т. Вълков и д-р Д. Димитров решават да съберат и обединят всички знания, базирани на доказателства, наред с протоколите и опита в лечението на ковид-19 на държавите с най-ниска смъртност: Израел, САЩ, Великобритания и Германия.

 

Във всяка от тях са били съставени подобни справочници в помощ на лекарите, което е довело до високата ефективност на лечението там, посочи д-р Димитър Димитров.

 

„Събрахме опита на тези четири водещи страни, САЩ, Англия, Израел и Германия, и от около 400 страници справочници във всяка от тях съдадохме справочник с 40 страници, който е интерактивен, за да бъдат облекчени българските лекари“, допълни той.

 

Алгоритмите в справочника ще подпомагат по-лесния и бърз триаж на пациента, разясни д-р Трифон Вълков. “Те могат да се използват, както от лекарите в болничната помощ, така и от тези в доболничната и в спешната помощ. Тяхната успеваемост е над 95%”, аргументира се д-р Вълков.

 

Справочникът дава достъп до световната научна информация за коронавируса и всяко твърдение в него е базирано на клинични изследвания, които включват стотици хиляди пациенти.

 

Какво съдържа справочникът?

 

  • Най-същественото от протоколите за лечение на ковид-19 на държавите с най-ниска смъртност от болестта: Израел, САЩ, Великобритания и Германия.
  • Вградени алгоритми за обективно оценяване на състоянието и адекватното поведение към пациента преди, по време на хоспитализацията и след дехоспитализацията.
  • Таблици и диаграми, обобщаващи есенцията на диагностиката и лечението в различните фази на заболяването.
  • Препратки към видеа и рецензирани динамични източници и протоколи.

Д-р Георги Димитров демонстрира в реално време как работят част от многото калкулатори и алгоритми, които съдържа справочника. С тяхна помощ медиците могат бързо да преценят дали пациента е за интензивно лечение в болница и дали е подходящо да бъде изписан.

 

Чрез него може да се изчисли и болнична смъртност и 30 дневната смъртност след изписване от болница. „Ползването на справочника прави болестта напълно предвидима“, каза в заключение д-р Георги Димитров.

 

Бърз достъп до справочника е осигурен чрез банер на сайта на БЛС. Освен това справочникът ще бъде издаден и в печатен вариант, който ще се разпространява безплатно сред лекарите в цялата страна. 

 

Подготвени са и брошури с QR - код, при сканирането, на които се стига отново до интерактивния справочник. Те ще бъдат допълнително разпратени из цялата страна.