Инспекторатът на Министерство на здравеопазването да направи пълна проверка на Министерството, на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Комисията за лечение в чужбина за това, какви разговори са водили с австрийската клиника и с „Евротрансплант“. Това разпореди министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от агенция „Фокус“, след случая с 29-годишно момче, което почина, докато чакаше за белодробна трансплантация.


„Трябва да се проведе донорска кампания, защото без да имаме донори няма как да спасяваме хората. И ще направим всичко възможно да изградим необходимия капацитет донорството и трансплантациите да се извършват в България. Свързал съм се с мои приятели от други страни, които да ни помогнат това да се случи в България“, каза Ананиев. 


Здравният министър посочи, че за да бъде редовен член на „Евротрансплант“, България трябва годишно да има 70 донора, а в момента броя е под 10. „Ако съберем необходимото донорство, можем да ползваме клиниките в Европа, които са на много високо равнище. Започнали сме работа по този въпрос и по изграждането на капацитет у нас, но той отнема продължително време. Разпоредил съм да направим регистър на всички хора, които имат нужда от белодробни трансплантации, така че те да бъдат наблюдавани през цялото време, за да имаме пълна информация за състоянието им по всяко време“, каза още той.Проверката, която Ананиев разпореди цели откриване на грешките в системата и отговорните за пропуските, за да не се повтарят с други пациенти, чакащи белодробна трансплантация. Преди седмица заместник министъра на здравеопазването Бойко Пенков обяви, че България започва национална информационна кампания, с която да реанимира донорската си програма. Идеята, по която се работи, е пътна карта, която да спомогне трансплантациите. Той припомни, че в началото на тази година 115 държави се присъединяват към декларация за борба с трафика на органи и по този начин все повече страни затварят своите граници и достъпа на пациенти до трансплантационните си програми.