Пациент с деформация на колумела (средната част в основата на носа между ноздрите), следствие на некроза на носната преграда след операция, беше консултиран от водещия специалист в пластичната и реконструктивна хирургия на костите на лицето д-р Питър Ким от Южна Корея. Той гостува в УНГ отделението на УМБАЛ Пловдив, където консултира пациенти, а по-рано изнесе и 30-минутна лекция за реконструкция на нос с фино раздробен хрущял от ребро.


До този момент 38-годишният пациент, на който първоначално е направена корекция заради изкривена носна преграда, преминала чудесно, се налага да претърпи нови 4 интервенции, които до този момент са неуспешни. „Анализът на д-р Ким ни посочи слабите места, водещи до деформацията и ни помогна да решим проблема, посочи началникът на УНГ отделението д-р Асен Асенов. - Пациентът се възстанови отлично и е не само доволен, но и щастлив да води нормален начин на живот.“


Всички консултирани от д-р Ким пациенти бяха оперирани от д-р Асенов и от д-р Ангелос Карацияс от Кипър, който също е сред водещите специалисти по пластична и реконструктивна хирургия в света. И двамата хирурзи са преминали обучение за приложение на неговата техника в Южна Корея и използват специално създадения от него уред за натрошаване на ребрения хрущял. Д-р Питър Ким е на 47 г. и е създател на концептуално течение в медицината, което свързва външния изглед на човека, чертите на лицето и тялото му като цяло с болестта, навиците и други характеристики. По този начин се дава адекватно обяснение за възникналия здравословен проблем. Чрез препоръки за упражнения и промяна в навиците той се отстранява. Д-р Асенов даде пример с човек, на когото се потят дланите, че южнокореецът дава съвет да прави лицеви опори. По този начин се намалява кръвотокът към ръцете и те спират да се изпотяват. 


По покана на д-р Ким началникът на УНГ отделението в УМБАЛ-Пловдив участва във Втория международен симпозиум „Пинокио 2019“, който се проведе в Южна Корея. Д-р Асенов изнесе презентация, подготвена съвместно с проф. Карен Джамбазов, председател на Българското дружество по УНГ. В нея беше  представен българският опит с усложненията на меките тъкани при ринопластика и начините за справяне с тях. Втората презентация на българския УНГ специалист беше съвместна с д-р Карацияс, в която бяха представени резултатите от ползване на уреда на д-р Ким за фино натрошаване на хрущял от ребро при пластични интервенции.