Предстои Национална информационна кампания „Използвай сърцето си“ на Дружеството на кардиолозите в България. Тя се осъществява по повод Световния ден на сърцето, който се отбелязва всяка година на 29 септември. 

 

В страната ни предстоят редица инициативи и форуми, сред които XVII Национален конгрес на Дружество на кардиолозите в България, който тази година ще се проведе на 29 септември в курортния комплекс Албена. Очаква се присъствено и виртуално да вземат участие близо 1000 специалисти от страната и чужбина.


 

Кампанията “Използвай сърцето си” за пореден път се присъединява и към призива на Световната сърдечна федерация за осветяване на значими национални обекти в червено в подкрепа на борбата със сърдечносъдовите заболявания. 

 

У нас ще бъдат осветени Националният дворец на културата в София и „Фонтанът на Пеликаните“ пред Община-Пловдив. Светлините ще бъдат включени в 20:00 часа на 29 септември - Световния ден на сърцето. 

 

На официалното откриване на XVII Национален конгрес на Дружество на кардиолозите в България ще се предава на живо светлинният път на сърцето, тръгващ от София, преминаващ през Пловдив и достигащ до брега на Черно море.

 

На 29 септември от 18:30 до 20:15 часа предстоят открити спортни активности, информационна кампания за превенция на сърдечносъдовите заболявания и визуализация на „Живото сърце“ на НДК, пред Община-Пловдив и на входа на Морската градина в Бургас.

 

На същия ден от 9:30 часа във Варна на входа на Морската градина Световният ден на сърцето ще бъде отбелязан с детски игри, „Клиника за плюшени мечета“, открити спортни активности и информационна кампания за превенция на сърдечно-съдови заболявания.

 

На Световния ден на сърцето от 10:00 часа сутринта  в арт салона на Радио-Варна ще се проведе кръгла маса на Дружеството на кардиолозите в България. Участие ще вземат председателят на Дружеството проф. д-р Асен Гудев, избраният за председател с мандат 2020-2024 г. доц. Васил Трайков, кардиологът от УМАБЛ “Св. Марина”-Варна проф. Йото Йотов. 

 

Те ще представят резултатите от националното проучване за разпространението на сърдечносъдовите заболявания и диабета в България.

 

Дружество на кардиолозите в България организира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си“ за Световния ден на сърцето - 29 септември 2022 г., в партньорство с Българско дружество по интервенционална кардиология, Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България.