На 10 март 2011 г. за шеста поредна година се отбелязва Световния бъбречен ден. Инициативата е подкрепена от Международното дружество по нефрология и Международната федерация на бъбречните фондации.


За първи път тази година се организира и Детски бъбречен ден – от 15:30 ч. днес в Университетска детска болница в столицата се организира цирк за пациентите и техните родители, подготвени са множество подаръци и изненади.


По традиция Българска бъбречна асоциация организира благотворителна вечеря, която ще се проведе в ресторант Форум в сградата на НДК. Датата отново е 10 март 2011 г., 19:00 ч. Програмaта включва реализиране на благотворителен търг, като сумата, събрана от събитието, ще се използва за продължаване на скрининга за бъбречни заболявания при деца.В програмата ще се включат Мими Иванова и Развигор Попов с техни изпълнения, както и Ники Кънчев.


Част от съпътстващата програма на събитието, организирана от Българската бъбречна асоциация, е провеждането на информационна акция с раздаване на дипляни на гражданите в търговски центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен, Ловеч, Габрово, Благоевград, Перник и Враца. Тя ще се състои на 12.03.2011 г. от 14:00 до 18:00 ч.


По време на тази кампания специалисти нефролози ще дават на гражданите безплатни консултации и допълнителна информация за бъбречните заболявания, какви са рисковите фактори и превенцията.


Акцията ще се проведе в следните обекти:

София:
Mall of Sofia (София, бул. "Стамболийски" 101)
Mall Serdika Center (София, бул. "Ситняково" 48)

Пловдив:
Mall Plovdiv (Пловдив, ул. "Перущица" 8)

Варна:
Mall Varna (Варна, бул. "Владислав Варненчик" 186)

Габрово:
Mall Gabrovo (Габрово, бул. "Априлов" 40)

Ловеч:
Lovech City Center (Ловеч, ул. "Търговска" 45)

Плевен:
Central Mall Pleven (Плевен, пл. "Свобода" 25)

Враца:
Търговски център Суми (Враца, бул. "Демокрация" 16)

Благоевград:
Mall of Blagoevgrad (Благоевград, ул. "Тодор Александров" 47)

Перник:
Градски Универсален Магазин (пл. "Кракра", ГУМ).