Българското дружество по алергология започва информационна кампания "Дишай свободно". Тя ще се проведе сред четвъртокласниците на 10 училища в София в периода до 7 ноември включително.
 
Целта е децата да се запознаят с вредата от тютюнопушенето и ролята му на рисков фактор за развитие на алергии и респираторни заболявания.
 
Организатор на кампанията е Българското дружество по алергология и се провежда със съдействието на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.
 
По време на образователните срещи с учениците, лекарите ще изнесат презентация, чрез която ще ги запознаят със симптомите на алергичните болести, ще ги научат как да ги разпознават и ще им обяснят защо трябва да бъдат толерантни спрямо децата с подобни проблеми.
 
На четвъртокласниците ще бъдат раздадени информационни материали, както и анкети за познанията им за вредата от тютюнопушенето, резултатите от които ще бъдат представени в края на кампанията.
 
Според Световната здравна организация страдащите от различни форми на алергии в световен мащаб са между 20% и 40%. От алергичен ринит в България боледуват около 20 – 25% от хората, а от бронхиална астма около 8-9% от населението, като съотношението е 2 към 1 в полза на децата.
NEWS_MORE_BOX
 
Опитът показва, че лечението на алергичния ринит намалява риска за развитие на бронхиална астма, докато около 40% от нелекуваните болни развиват астма.
 
Основните предразполагащи фактори за развитие на астма са повишената чувствителност към инхалаторни алергени, атопичният дерматит и алергичен ринит и инфекциите на долните дихателни пътища. Тютюнопушенето по време на бременност и излагането на децата на тютюнев дим са сред факторите, които водят до повишен риск за заболеваемост от астма и/или ринит.
 
Приблизително 38% от децата са изложени на тютюнев дим в дома си, а 23,8% са родени от майки, пушили по време на бременността. Във Великобритания около 9% от децата между 9 и 15 години са активни пушачи, а в САЩ децата пушачи са повече от 3 милиона. В световен мащаб, един на всеки пет ученика са активни пушачи.
 
Тютюневият дим е основен компонент на замърсяването на въздуха в затворени помещения и съдържа най-малко 250 токсични химикали, включително повече от 50, които могат да доведат до развитие на рак. Тютюнопушенето се асоциира с десетократно повишен риск за смърт от хронично обструктивно белодробно заболяване.
 
Според данни на СЗО, към момента в световен мащаб около 5,1 милиона души умират всяка година от употребата на тютюн.