Делта вариантът на коронавируса, известен още като Индийски, е вече доминиращият в страната. Последното проучване на Националния център по заразни и паразитни болести показа, че 99% от изследваните положителни проби отговарят на Делта варианта.

 

От здравното министерство посочват, че Делта вариантът е над два пъти по-заразен и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на вируса.


 

Някои изследвания предполагат, че при неваксинираните хора Делта вариантът може да доведе до по-тежко протичане на заболяването, в сравнение със старите варианти. Две различни проучвания, от Канада и от Шотландия, показват, че пациентите с доказан Делта вариант на SARS-CoV-2 по-често стигат до хоспитализация, в сравнение с лицата, при които е установен базовият Алфа вариант на вируса.

 

Най-голям риск от заразяване с Делта варианта има сред неваксинираните, подчертават от здравното министерство. В редки случаи вируса могат да предават и напълно ваксинирани хора, при които има т.нар. ваксинален пробив.

 

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ посочват, че количеството вирус, произведен при ваксинален пробив от Делта варианта при напълно ваксинирани хора, намалява по-бързо отколкото при неваксинирани хора. Това кара изследователите да смятат, че напълно ваксинираните хора вероятно са заразни за по-кратко време.

 

Одобрените и прилагани ваксини срещу COVID-19 са ефективни и срещу Делта варианта на SARS-CoV-2, подчертават още от здравното министерство, защото предпазват от тежко протичане на заболяването и хоспитализация.

 

У нас, в периода 8-28 юли, чрез метода на целогеномното секвениране, са изследвани 85 положителни за коронавирус проби. При всички тях са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 84 (или 99%) са Делта вариант, а 1 проба е Алфа.

 

Пробите са взети от 85 пациенти на 26 лечебни заведения от 18 области на страната. От тях 14 са лекувани в болница, 58 са били на домашно лечение, а 4 души са починали.

 

Междувременно служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с директорите на 28-те регионални здравни инспекции актуалната епидемична обстановка. Здравното министерство планира да въведе пакет за лечение и диагностика на пациенти с COVID-19 в амбулаторни условия. По този начин личните лекари и специалистите от извънболничната помощ ще могат да предписват изследвания и лекарства на болните от COVID-19, а заплащането ще става по линия на НЗОК.

 

Положителните за COVID-19 проби за последното денонощие са 1405, което се равнява на 6,4% от всички изследвани проби. Потвърдените случаи на коронавирус у нас са близо 436 000, а напълно ваксинирани са малко над 1,08 млн. души. В болница се лекуват 1832 души с коронавирусна инфекция, от които 160 са на интензивно лечение.