Около 15 000 са българите, които всяка година получават остър миокарден инфаркт. Още по-обезпокоителното е, че това число е константна величина през последните години, коментира в студиото на „Директно“ проф. Арман Постаджиян, шеф на катедра „Обща медицина“ в МУ-София, началник отделение по кардиология към Клиника по кардиология, УМБАЛ „Света Анна“ в София и председател на Българската лига по хипертония.


По думите му, у нас все по-често се наблюдават млади хора, които страдат от сърдечно съдови заболявания. „Обяснението може и да е банално, но се корени в начина на живот, който водим. Взехме най-лошото като вредни навици от западния начин на живот, останахме подвластни на тютюнопушенето, на лошия контрол на артериалното си налягане и всичко това води до развитието на неблагоприятни тенденции. Много важно е да се отбележи, че в голяма част от европейските страни, включително и в България, случаите на захарен диабет са се увеличили с 50% в рамите на последното десетилетие. Случаите на наднормено тегло – също, и към всичко това като прибавим и ниската физическа активност се оформя една неблагоприятна тенденция, която рефлектира в сърцето“, коментира пред Bulgaria ON AIR Проф. Постаджиян. 


Специалистът подчерта, че подмладяването изобщо на заболяванията е изключително тревожно, защото проблема с наднорменото тегло съществува още при подрастващите. И ако не бъдат предприети мерки, това ще ни връхлети като сърдечни инциденти след години. „Данните сочат че 30% от подрастващите у нас са с наднормено тегло. Друг голям проблем е, че българите неглижират здравните си проблеми и не участват активно в лечението си. Често пасивно очакват здравната система или конкретен лекар да реши всичките му проблеми“, допълни кардиолога.В студиото той говори за необходимостта човек да се научи как да измерва правилно своето кръвно налягане – в рамките на седмица да следи показателите си сутрин и вечер, а не да търси помощ след единично покачване на кръвното налягане. Важно за правилната диагноза е да се взимат средните резултати - ако в продължение на седмица средното кръвно налягане е под 135/80 имаме добър контрол, над тази стойност е необходима консултация със специалист.

 

Още съвети от проф. Арман Постаджиян може да чуете във видео материала.