От 4-ти декември се провеждат присъствени терапевтични занятия с възпитаниците на Специалното училище за ученици с нарушено зрение във Варна, съобщи БНР.

 

Те са въведени с решение на Министерството на образованието. За провеждането им са предвидени допълнителни противоепидемични мерки в учебното заведение.


 

Посещението на терапевтичните часове ще е по избор на родителите и ще става след предварително записване за тях.

 

С децата ще работят специалистите от училището според съответните потребности на всяко дете.

 

Ресурсните учители също ще имат присъствени занимания с децата на ресурсно обучение от Варна.

 

Часовете ще са индивидуални и по график, като след провеждането на всеки учебен час помещенията ще бъдат дезинфекцирани и проветрявани.

 

Децата с нарушено зрение се обучават в дистанционна форма като всички останали, с изключение на това, че имат сензорен дефицит.

 

За преодоляването му към всяко компютърно устройство на учениците вкъщи е инсталирана програмата „Джаус“ (т.нар. говоряща програма), благодарение на която могат да „прочитат“ какво е изписано на техния дисплей.

 

Контролните работи и други учебни текстове се отпечатват на хартия в брайловата печатница в училището и се доставят чрез учителите до децата по домовете им. От училището са осигурили и брайлова машина за всяко дете вкъщи.

 

До края на тази седмица в училището очакват доставка на два лаптопа, за да подсигурят всичките си ученици с компютърни устройства.

 

При децата с множество увреждания основните помощници в обучението им са родителите. Те също са организирани в онлайн групи, чрез които се провеждат заниманията с тях.

 

Общо 142 са възпитаниците на училището за деца с нарушено зрение тази година. От тях 132 деца са с множествени увреждания.

 

По-рано през този месец социалното министерство съобщи, че по време на въведените до 21-ви декември по-строги ограничителни мерки центровете за рехабилитация и социална интеграция ще провеждат индивидуални занимания със записаните в тях деца, младежи или възрастни.

 

На същия принцип ще работят и Дневните центрове и Центровете за обществена подкрепа.

 

През 2021 г. ще продължи и патронажната грижа за хора над 65 години в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради Ковид-19.

 

Помощ от екипите на патронажна грижа могат да потърсят и самотните родители на деца до 12-годишна възраст.

 

Те ще доставят храна и лекарства до домовете на нуждаещите се и ще съдействат за плащане на битови сметки и други неотложни административни процедури.