Първият доказан случай на индийския или „делта“ вариант на коронавируса в България е бил открит на случаен принцип при временно пребиваващ у нас чуждестранен студент по медицина в Плевен.

 

От Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) уточняват, че младият мъж, който е дал положителната проба, е контактувал на 1 април със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България.


 

При проявата на първите симптоми, мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица. На 5 април той се е изследвал за COVID-19, като пробата е взета в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

 

Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция мъжът е поставен под домашна изолация, като е имал леки симптоми. Заболяването при него е протекло сравнително леко и без усложнения.

 

Здравното министерство съобщава, че по-рано през годината, на 24 февруари, на мъжа е била поставена първа доза от ваксината на AstraZeneca.

 

На 21 април УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ изпраща 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на мъжа от Плевен. Тя е секвенирана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка.

 

До 16 юни не е установено, че при тази проба отговаря на „делта“ варианта на вируса. При повторен анализ се установява, че става дума за индийския му вариант.

 

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров изрази своето неодобрение относно дългото време, което е отнело изследването на пробата – от 21 април до 17 юни.

 

По думите му заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.


Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 110, което се равнява на 0,8% от взетите за лабораторно изследване проби. Проучване на НЦЗПБ показва, че у нас засега преобладава британският вариант, или вариант "алфа", на коронавируса, който се определя от Световната здравна организация като заплаха за общественото здраве.

 

За индийския вариант на коронавируса се смята, че се разпространява по-бързо, но без да причинява по-тежко боледуване.