Имунизацията с ваксината на AstraZeneca у нас ще се възобнови, след като излезе становището на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) за нейната безопасност.

 

Това стана ясно на днешното работно съвещание при премиера, в което участваха министърът на здравеопазването и представители на Националния оперативен щаб.


 

На 12 март здравното министерство временно забрани употребата на ваксината на AstraZeneca срещу коронавирус след неизяснен смъртен случай на ваксинирана жена в Пловдив.

 

Електронният регистър за масова ваксинация ще бъде спрян до изясняване на обстоятелствата. Той ще заработи отново, след като ЕАЛ излезе със становище за безопасността на ваксината.

 

Днес Нидерландия стана поредната държава, която спря временно употребата на ваксината на AstraZeneca заради опасения за нежелани странични ефекти, след Дания, Норвегия, Исландия, Ирландия и Тайланд.

 

Европейската лекарствена агенция проучва към момента наличието на връзка между ваксината на AstraZeneca и риска от развитие на кръвни съсиреци при възрастни хора, предава BBC.

 

Според директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов отговор от ЕАЛ може да се очаква до края на тази седмица.

 

По думите му до края на март ще бъдат доставени общо 480 000 ваксини срещу Ковид. Днес са пристигнали над 21 хиляди дози от ваксината на Pfizer, а в края на седмицата се очакват 33 600 дози от ваксината на Moderna.

 

В момента се имунизират само хора от приоритетните групи, посочени в Националния ваксинационен план.

 

Междувременно в редица области бяха въведени допълнителни ограничителни мерки заради повишената заболяемост от Ковид-19.

 

Маските на открито са задължителни при голямо струпване на хора в цялата страна. Учениците от 5 до 12 клас в областите Пловдив, Плевен, Перник, Добрич и Кюстендил преминават изцяло към дистанционно обучение.

 

В болница се лекуват 7101 души с Ковид-19, а в София ковид леглата ще бъдат увеличени с 20% от утре.

 

Новите случаи на коронавирус са 679, което се равнява на 18% от всички извършени тестове, а смъртните случаи са 51.

 

По-рано през месеца стана ясно, че в 15 области в страната е регистриран британския вариант на Ковид-19. Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол.

 

Южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на коронавируса не са потвърдени у нас. От 13 март обаче хората, които пристигат от африкански държави, ще бъдат поставяни под задължителна 10 дневна карантина.