За първи път в България извършиха глезенно ендопротезиране на трето поколение имплант на пациент в болница „Софиямед” вчера.
 
Операцията беше осъществена от екипа на отделението по Ортопедия и травматология, начело с д-р Бисер Бончев и с участието на словенския консултант д -р Даниел Бешич .
 
Операцията на тотално глезенно ендопротезиране беше предавана на живо, в реално време. В конферентната зала на здравното заведение, гостуващи лекари от цялата страна имаха възможност да наблюдават интервенцията и да чуят поясненията на опериращия екип, посредством видеовръзка. 
 
„За първи път в България се имплантира трето поколение глезенна става. Това, че е безциментна също е специфично. Досега са се правили единични случаи , но не повече от 4-5. Липсата на достатъчен хирургичен опит в областта и незадоволителните следоперативни резултати на старите импланти правят този вид операции предизвикателство за специалистите“, сподели д-р Бончев.
 
Използването на ново поколение имплант дава възможност да се възстанови опорно-двигателната способност и деформацията на увредения крак, да се подобрят движенията в глезенната става и да се премахнат болките.
 
Възстановявителният период за пациента е около 3 седмици имобилизация и след това още 3 седмици за рехабилитация.
 
Глезенното ендопротезиране се налага при постравматични деформации, артрози и евентуално ревматоиден артрит