Под етикета „баничка със сирене“ търговците често продават закуски, които съдържат палмова мазнина, извара и имитиращ млечен продукт.

 

Това става ясно от проучване на асоциация „Активни потребители“, което изследва качеството на сиренето, влагано в една от най-популярните сред децата закуски.


 

Резултатите показват, че нито една от 15-те анализирани проби, които се продават под етикета „баница със сирене“, не съдържа бяло саламурено сирене.

 

В една от 15-те банички не е имало никакъв пълнеж, а 3 са били с извара, което представлява търговска заблуда.

 

В други 7 сиренето е изцяло заместено с палмов продукт, а в останалите 4 е частично заместено.

 

Категоричен критерий за включване в теста е било в съдържанието на етикета да пише „сирене“ без други добавки, например извара, лук, праз, месо или кашкавал.

 

Качеството на закуските, продавани в близост до училищата, отдавна е причина на тревога не само заради влаганите в тях некачествени суровини, но и заради заблуждаващите етикети или липсата на такива, както и заради лошата хигиена на баничарниците.

 

Закупените 15 мостри са били изпратени за химичен анализ в акредитирана лаборатория.

 

Резултатите показват, че 3 от 14 банички съдържат само извара, а в други 2 проби се открива смес от извара и сирене.

 

Наличието на извара не вреди на здравето на потребителите, но е търговска измама, посочват от сдружението. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности.

 

Това е директно нарушение на българското и европейско законодателство, и по-конкретно на Регламент 1169, което би трябвало да подлежи на административна санкция.

 

Досега обаче няма български производител или търговец, наказан за такова провинение, съобщават от „Активни потребители“.

 

11-те банички, които привидно съдържат сирене, останали след първия етап на изследването, са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините

 

Тестването разкрива, че всички 11 проби съдържат палмово масло в различно съотношение.

 

Казано по друг начин, всички 11 банички съдържат имитиращ млечен продукт вместо сирене.

 

В 4 от продуктите се съдържа от 26 до 80% палмова мазнина. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина и не отговарят на нито един от критериите за сирене.

 

Технологията, по която се произвеждат имитиращите млечни продукти, е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – така наречените Е-номера.

 

Използваните имитиращи продукти в баничките представляват директна заплаха за здравето на потребителите. Те съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини. Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти.

 

В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено.

 

Източник:

https://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/171/%D0%A2%D0%95%D0%A1%D0%A2-%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-